StoryEditor

Podniky a trhy krátko

19.09.2002, 00:00

Finančná skupina Penta Group sa bude usilovať o prevzatie výroby plavidiel po Slovenských lodeniciach Komárno, a. s., Bratislava (SLKB), a to prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Slovenská Dunajská Konštrukčná (SDK), a. s., Bratislava. Základnou podmienkou ďalšej existencie lodiarskej výroby v Komárne je podľa Penty konsolidácia majetku potrebného na ich produkciu.
Podľa člena Predstavenstva Penty Group Jozefa Špirka Penta pochybuje o účinnosti ozdravných opatrení, ktoré sa v SLKB pod gesciou FNM SR a vlády uskutočňujú. (TASR)
Maďarská hotelová skupina Danubius kúpila 17,82-percentný podiel v akciovej spoločnosti Slovenské liečebné kúpele Piešťany pri cene 1 006,55 Sk za akciu. Stalo sa tak po vzájomnej dohode FNM SR ako predávajúceho s týmto majoritným vlastníkom akcií piešťanských kúpeľov. Cena jednej akcie tak bola rovnaká ako v prípade predchádzajúceho predaja 67-percentného balíka akcií. (SITA)
Talianska letecká spoločnosť Alitalia zrušila v utorok 110 letov, keď jej piloti vyhlásili štvorhodinový štrajk. Piloti tak protestujú proti plánom spoločnosti predať charterovú spoločnosť Eurofly. Podľa odborárov tak dôjde k zrušeniu 400 pracovných miest. (SITA)
Francúzsky výrobca telekomunikačnej techniky Alcatel oznámil, že prepustí ďalších tisíc ľudí v ťažko skúšanej divízii Optronics, ktorá zrejme vykáže za tretí štvrťrok 50-percentný prepad tržieb. Prepúšťanie je ďalším dôkazom útlmu v celom odvetví. (SITA)
Letecká skupina Austrian Airlines-Group (AUA) predala ďalšie dve lietadlá zo svojej flotily. Ide o Boeing 737 a 37-miestne lietadlo typu Dash 8-100. Nízkomiestne lietadlo odkúpil naspäť jeho výrobca, kanadská spoločnosť Bombardier, kupcu Boeingu však AUA zverejniť nechcela. (SITA)
Spoločnosť Nová huť v utorok oznámila, že po minuloročnej strate očakáva v tomto roku kladný hospodársky výsledok vďaka stabilizácii firmy a úspore nákladov. Silná česká koruna by však mala zraziť celoročné tržby takmer o 1 mld. Kč. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:08