StoryEditor

O transakciu roka v českej energetike sa postarala J&T

31.12.2009, 11:58
Autor:
SITASITA
Najväčšou akvizíciou v tomto roku v českej energetike bola transakcia, pri ktorej skupina J&T kúpila aktíva britského koncernu International Power v Českej republike.

Výška transakcie, ktorá zahŕňala prevzatie Elektrárne Opatovice a takmer 49 % akcií Pražskej teplárenskej, dosiahla 22,5 mld. CZK. Zmluva bola uzatvorená v polovici tohto roku, pričom akcie boli na nového vlastníka prevedené v novembri.

Juhokórejský priemyselný koncern Doosan dokončil v decembri akvizíciu najväčšieho českého výrobcu turbín pre elektrárne, spoločnosti Škoda Power. Kúpna cena dosiahla 11,5 mld. CZK. ČEZ v novembri oznámil, že uzatvoril s Dalkiou Česká republika zmluvu na kúpu 85 % akcií vo firme Dalkia Ústí nad Labem. Cena za tepláreň vrátane opcie na zostávajúci 15-percentný podiel dosahuje 6,3 mld. CZK. Zároveň ČEZ získa 15 % podiel v samotnej Dalkii ČR za cenu 3,6 mld. CZK.

Ďalšou významnou transakciou tohto roka bol vznik Energetického a priemyselného holdingu. Skupina PPF v ňom získala 40 % podiel za protihodnotu 6 mld. CZK. Ďalších 40 % drží skupina J&T, ktorá do holdingu vložila viac ako 20 podnikov pôsobiacich v odboroch energetiky, energetického strojárstva, dopravného strojárstva a mäsového priemyslu.

J&T je jednou z najaktívnejších investorských skupín v Českej republike a na Slovensku. Skupina sa vo svojich podnikateľských aktivitách zameriava na štyri základné oblasti, korporátne investície, privátne bankovníctvo a finančné služby, realitný development a ďalšie služby, v ktorých sa orientuje na zdravotníctvo, leteckú business dopravu, média a šport.
(1 EUR = 26,400 CZK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 15:35