StoryEditor

Nemocnicu v Šali už nemá zmysel pre nás prevádzkovať

11.02.2010, 23:00

Nemocnicu v Šali zrejme budú musieť zatvoriť z dôvodu, že poisťovne jej nechcú preplácať vykonané služby. Agel predal aj svoj podiel v poisťovni Apollo. Tok peňazí do svojich nemocníc napriek tomu podľa ich šéfa neprestali ovplyvňovať. "Pokiaľ máte podiel v poisťovni, tak to neznamená, že si môžete robiť čo chcete," tvrdí Leckéši.

Od 1. januára prestala na Slovensku fungovať ochrana pred exekúciami nemocníc. Nespôsobí to problémy nemocniciam v Šali a Komárne, ktoré zastrešuje neziskovka Forlife a ktorá ma podľa mojich informácií na krku dlh vo výške viac ako tri milióny eur?
Ten dlh nebudem komentovať, to číslo je však iné. Musíme pracovať tak, aby sme všetky pohľadávky nejakým spôsobom riešili. Je to otázka splátkových kalendárov, dohody s jednotlivými firmami. Nemocnice musia fungovať ekonomicky tak, aby dokázali svoje záväzky uhradiť. Preto je potrebné všetky naše nemocnice zreštrukturalizovať a zaviesť osvedčené metódy riadenia.

Ten zákon na Slovensku ale už je a kým dostanete nemocnice do kladného hospodárskeho výsledku, určitý čas to potrvá.
Ja môžem hovoriť za Nemocnicu Valašské Meziříčí, kde som riaditeľom. Návrat do plusu tu trval rok. Situácia na slovenskom trhu je veľmi podobná, hoci má svoje špecifiká. Aj v Česku mohli na nás dodávatelia vyhlásiť konkurzy, keďže ten zákon je tu už dlhodobo. No pokiaľ dodávatelia vidia, že máme snahu splácať záväzky, tak nás do konkurzu neuvalia.

A nemocnici v Šali, ktorá tiež patrí Forlifu, konkurz hrozí?
Konkurz môže padnúť na akúkoľvek nemocnicu, ktorá je zadlžená, a na Slovensku takých nemocníc je väčšina.

Ale odstúpiť ste ju chceli?
Pre Šaľu, ktorú manažérsky riadime, sme hľadali využitie. Bol tam nasadený program, pričom išlo najmä o následnú starostlivosť pacientov. No poisťovne o túto službu nemali záujem. Pre nás prevádzkovať služby, ktoré by neboli preplácané, nemá logiku. Bola preto naozaj poskytnutá na odstúpenie Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety, zastupiteľstvo VÚC to však neodsúhlasilo. Riaditeľ Forlifu chce o tomto opäť rokovať. Pokiaľ by poisťovne zmenili postoj, tak Agel v Šali rád ostane. Ja mám informácie, že názor nezmenia. Šaľu teda pre nás nemá zmysel prevádzkovať.

V prípade, že sa Agelu odstúpiť nepodarí ani druhýkrát?
Služby tam nebudeme prevádzkovať.

Teda ju zavriete? Akú stratu by ste tak evidovali?
Budeme sa snažiť rokovať s poisťovňami, či by tam neostala aspoň ambulancia. Ale opäť je to o rokovaní s poisťovňami... Stratu nemáme prepočítanú.

Prečo vlastne poisťovne odmietajú nemocnicu v Šali?
Nemajú potrebu ju zazmluvniť, zmluvy majú uzatvorené inde. Asi 15 kilometrov sa nachádza napr. Galanta.

Na druhej strane sú to zákazníci a ďalší prísun peňazí.
Dobre, ale to je otázka na poisťovne a nie na nás.

Stratili ste podiel v poisťovni Apollo. Prestali ste tak ovplyvňovať chod peňazí do svojich slovenských nemocníc, dôkazom toho sú aj problémy v Šali...
Nesúhlasím. Pokiaľ máte podiel v poisťovni, to neznamená, že si môžete robiť čo chcete. Keby Apollo v čase, keď sme v ňom mali podiel, nastavovalo iné čísla našim nemocniciam, tak tieto prevádzky dnes nie sú v mínuse.

Podľa informácií ste chceli i nemocnicu v Komárne manažérsky odstúpiť.
Táto informácia nie je pravdivá. Komárňanská nemocnica má veľký potenciál. Prebrali sme ju s veľkými dlhmi, ide o desiatky tisíc eur. Napriek tomu ju chceme postaviť na nohy, zachovať starostlivosť, ktorá tam je, a povýšiť niektoré oddelenia na nadregionálne za predpokladu, že si na to zarobí.

Aké sú hospodárske výsledky Forlifu?
Môžem poskytnúť iba porovnávacie percentá. Forlife zlepšil svoj hospodársky výsledok v roku 2009 tak, že strata bude iba 20 percent z toho, čo bolo v roku 2008. Teda výsledok sa zlepšil o 80 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 08:39