StoryEditor

Mexiko musí ozdraviť ropný sektor

17.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

USA urobia ústupky Mexiku v dohode o emigračnej politike len vtedy, ak Mexiko úplne otvorí svoj ropný priemysel americkým investorom. Nedávno to vyhlásil jeden kongresman počas návštevy mexického ministra zahraničných vecí Luíza Ernesta Derbeza vo Washingtone. Reakcia južného suseda USA bola jasná a jednoznačná: "El petróleo es nuestro," povedal prezident Vincente Fox (ropa je naša). Prezident zdôraznil, že štátna ropná spoločnosť sa nebude privatizovať a už vôbec neprichádza do úvahy, aby bola na predaj. Hodnota jej produkcie v roku 2001 bola 18,8 miliardy USD vrátane petrochemických produktov.
Mexický štát využíva svoj ropný koncern ako "dojnú kravu". Preto koncern Pemex nemá dostatok prostriedkov na investície a nemôže dostatočne využívať nesmierny ropný potenciál krajiny. Napríklad mexický plynárenský priemysel by mohol denne dodávať 7 miliárd kubických stôp plynu, ale na dosiahnutie výkonu chýbajú prostriedky. Napriek tomu by krajina ešte nedokázala pokryť štvrtinu svojich potrieb.
Na nedávnej Latinskoamerickej konferencii nemeckého hospodárstva vo Frankfurte nad Mohanom mexickí predstavitelia uvádzali, že krajina do roku 2006 zvýši svoju dennú ťažbu ropy na 4 milióny barelov (barel = 159 litrov). Pemex vypisuje ročne okolo 5 000 tendrov s hodnotou okolo 7,5 miliardy USD. Získať ho môže len firma, ktorá sídli v Mexiku.
Mexiko striktne trvá len na vlastných investíciách a zatiaľ neprejavuje snahu zmäkčiť tento systém ako celok alebo urobiť aspoň niektoré výnimky. Priestor sa pre zahraničných investorov trochu otvára v chemickej výrobe. Avšak aj tak Permex bude rozvíjať hlavne zmiešané formy spolupráce a nedôjde k nijakému veľkému prelomu. Nemecký denník Süddeutsche Zeitung uvádza, že Mexičania sú oveľa viac naklonení spolupráci s firmami, ktoré nepochádzajú z USA. Jeden z členov mexickej delegácie na konferencii povedal, že keby išlo o privatizáciu, na ktorej by sa zúčastnili len európske firmy, bolo by to politicky oveľa ľahšie presaditeľné, lebo "Američania nás chcú len vydierať".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 12:43