StoryEditor

Jukos päťnásobne zvýšil odhad rezerv

20.09.2004, 00:00
Najväčšia ruská ropná spoločnosť Jukos, ktorá sa usiluje zabrániť lacnému predaju svojho majetku pre daňové nedoplatky, ktoré musí uhradiť, zistila, že jej najväčšia ťažobná divízia Jugansk disponuje skoro päťnásobne vyššími ropnými rezervami než sa doteraz predpokladalo.

Najväčšia ruská ropná spoločnosť Jukos, ktorá sa usiluje zabrániť lacnému predaju svojho majetku pre daňové nedoplatky, ktoré musí uhradiť, zistila, že jej najväčšia ťažobná divízia Jugansk disponuje skoro päťnásobne vyššími ropnými rezervami než sa doteraz predpokladalo. Spoločnosť to oznámila v piatok, informovala o tom agentúra Reuters.
Ropný prieskum Jukosu na Sibíri ukázal, že Jugansk disponuje rezervami v objeme 93,7 miliardy barelov ropy, čo je v porovnaní s pôvodnými odhadmi, ktoré boli na úrovni 19,4 miliardy barelov ropy, skoro päťnásobne viac. Správu priniesol Jukos práve v čase, kedy sa exekútori pripravujú na predaj divízie, aby tak získali peniaze na splatenie dlhu Jukosu voči ruskej vláde v celkovej sume asi sedem miliárd dolárov. Jugansk sa na celkovej ťažbe Jukosu dnes podieľa 60 percentami. Jukos sa aj vzhľadom na nové fakty obáva, že jeho divíziu predajú pod cenu spoločnosti, ktorá udržiava dobré vzťahy s ruskou vládou. Už sa objavili aj prvé dohady, že kupcom by sa mohol stať novovznikajúci kolos, ktorý by sa mal vytvoriť fúziou ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom a štátnej ťažobnej spoločnosti Rosnefť.
Jukos ešte pred objavením vyšších rezerv odhadoval hodnotu svojej divízie Jugansk na 30 miliárd dolárov, zatiaľ čo analytici ju ohodnotili len na 16 miliárd dolárov.
Ak sa nové odhady ropných rezerv divízie Jugansk potvrdia, ich objem presiahne aj celkové súčasné dokázateľné ropné rezervy v Rusku. Podiel Ruska na svetových rezervách ropy by sa potvrdením nových ropných rezerv tak zvýšil a priblížil by sa k rezervám, s ktorými dnes disponuje najväčší producent ropy na svete, Saudská Arábia, ktorá vlastní asi štvrtinou celkových preukázateľných ropných rezerv na svete.
Nový odhad rezerv zatiaľ neprešiel auditom žiadnej západnej spoločnosti. O svojom zistení však už Jukos informoval investičnú banku Dresdner Kleinwort Wasserstein, ktorá má na starosti oceniť Jugansk.
Kremeľ v súčasnosti hrozí Jugansku odobratím licencie na ťažbu ropy, pretože táto kľúčová divízia Jukosu prestala platiť dane. Toto rozhodnutie bolo ďalším ťažkým úderom pre Jukos, ktorému súd zamrazil všetky účty pre daňové nedoplatky za roky 2000 a 2001. Pre nedoplatky a zmrazené účty dnes hrozí Jukosu bankrot.
Pozorovatelia sú presvedčení, že Jukos sa stal obeťou Kremľa, ktorý sa tak chcel za ambície v politickej sfére pomstiť jej hlavnému vlastníkovi Michailovi Chodorkovskému. Ten je v súčasnosti vo väzbe a čelí obvineniu za daňové úniky a podvody pri privatizácii.

01 - Modified: 2002-12-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tendre v EÚ -- 213
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 00:31