StoryEditor

Viac peňazí pre turistov z Ruska

12.11.2003, 23:00

V tomto roku už môžu Rusi vycestovať do zahraničia s väčším objemom peňazí bez rizika, že by im ich zhabali pri colnej prehliadke. Nové pravidlá sú podľa pozorovateľov najliberálnejšími nielen od rozpadu Sovietskeho zväzu, ale aj pri celkovom hodnotení stavu v novom Rusku. Informoval o tom ruský denník The Moscow Times.
Ruskí občania dnes môžu podľa nového zákona o menovej regulácii a kontrole, ktorý vstúpil do platnosti v marci tohto roku, z krajiny vyviezť viac než 10-tisíc dolárov, pričom danú sumu musia zapísať do jednoduchého vyhlásenia, ktoré sa odovzdávajú pri colnej kontrole na letisku alebo pri prechode cez hranice.
Sergej Amelčenko, jeden z vedúcich predstaviteľov ruskej Štátnej colnej komisie, uviedol, že priznanie sumy od 3-tisíc do 10-tisíc dolárov je potrebné hlavne zo štatistického hľadiska. V prípade, že pri prechode hraníc cestovateľ zabudne vypísať vyhlásenie, nejde v tomto prípade o priestupok, pretože ruskí colníci sú pripravení aj na takéto prípady. Ich úlohou je požiadať každého, kto vyváža do zahraničia viac než 10-tisíc dolárov, aby vyplnil formulár o ich vývoze priamo na hraniciach. Ako však upozornila právnička Margarita Petrovazová z moskovskej právnickej spoločnosti Vash Peverenny, nie vždy sa takéto prípady zaobídu bez pokút, ktoré stanovuje zákon v rozsahu 50 až 200 percent z hodnoty vyvážanej finančnej hotovosti. Tí, ktorí pravidelne cestujú z Ruska do zahraničia a naopak, nové pravidlá o prevoze peňazí cez hranice pravdepodobne dobre poznajú. Súčasný limit množstva peňazí, ktoré sa dá z Ruska vyviezť, predstavuje asi 500-násobok súčasnej priemernej minimálnej mzdy v Rusku, ktorá sa pohybuje na úrovni okolo 100 rubľov.
Aj napriek zmierneniu podmienok vývozu valút sú na ruských hraniciach stále prísne kontroly. Predchádzajúci systém dovoľoval Rusom vyvážať na začiatku len 500 a neskôr 1 500 dolárov bez toho, aby museli podávať pri prechode hraníc vyhlásenie o množstve peňazí, ktoré vyvážajú. Tí, čo dnes potrebujú vyviezť viac než 10-tisíc dolárov, si však musia dať pozor na to, že na colnici akceptujú len také potvrdenie, že vyvážaná suma peňazí bola oficiálne privezená do Ruska.
Údaje rozpočtového výboru Štátnej dumy však ukazujú, že až 80 percent Rusov dnes vyvezie do zahraničia maximálne 3-tisíc dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 11:50