StoryEditor

Slovákom začali domov chodiť faktúry za futbalový šampionát

26.09.2010, 17:00
Tisícky Čechov a Slovákov dostali faktúry, na základe ktorých majú zaplatiť 40 eur za registráciu na internetovej stránke venovanej futbalovému šampionátu.

„Nikdy som tú stránku nenavštívila a nikdy som im neposkytla svoje údaje,“ hovorí naša čitateľka Lucia, ktorej firma Online Investment Group poslala email so žiadosťou o zaplatenie 39,95 eura za to, že využila ešte v čase futbalového šampionátu informácie z jej stránky www.ms-2010.sk. Ľudí, ktorí podobné faktúry dostali, je u nás a v Česku už 7 500. Každý z nich dostal mail v duchu: „zaregistrovali ste sa, tak plaťte.“ Mnohí tvrdia, že stránku ani nenavštívili, no spoločnosť disponuje ich osobnými údajmi. Len málokto pritom vie, že za tajomnou firmou registrovanou na Seycheloch, je slovenská spoločnosť. Tá na otázky HN do uzávierky neodpovedala.

Jej celý trik spočíva v obchodných podmienkach, s ktorými návštevník vyslovuje súhlas. V čase majstrovstiev sveta bola na tejto stránke súťaž o televízor Samsung, kde po zodpovedaní otázok mal súťažiaci udať svoje osobné údaje. Po čase mu však za to prišla faktúra. Právnici preto radia: v žiadnom prípade neplatiť.

„Ak je zmluva uzatvorená za neštandardných podmienok, ktoré vedome uviedli používateľov do omylu, napríklad tým, že služba nie je spoplatnená, nepodliehajú (takéto zmluvy) právnej ochrane,“ tvrdí pre HN advokát firmy White & Case Vladimír Ivančo.

Podľa našich informácií už tento prípad rieši okrem banskobystrickej a nitrianskej polície aj Európsky parlament, 16. novembra sa tiež začne v Poprade súd o určení neplatnosti týchto zmlúv.


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 16:36