StoryEditor

Akcionári IG Farben verzus UBS

30.12.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Združenie akcionárov nemeckého koncernu IG Farben, ktorý zohral smutnú úlohu počas nacistického režimu v Nemecku, podalo v pondelok vedeniu švajčiarskej banky UBS žiadosť na vyplatenie škôd v celkovej výške 1,8 miliardy USD (v prepočte 59,355 mld. Sk), ktoré im vznikli v posledných 40 rokoch. UBS totiž v roku 1967 prevzala firmu Interhandel. Jej súčasťou bol vtedy aj koncern IG Farben.
Americký právnik Ed Fagan, ktorý sa špecializuje na rozličné veľké právne prípady, uviedol, že má k dispozícii dokumenty spochybňujúce legálnosť podmienok vtedajšieho prevzatia spoločnosti Interhandel švajčiarskou bankou. Právni zástupcovia IG Farben od roku 1967 v tejto veci viedli celý rad súdnych sporov, ale ani v jednom z nich nedosiahli úspech.
IG Farben ešte v roku 1928 založila vo Švajčiarsku spoločnosť Interhandel, kótovanú na burze, a do nej boli začlenené všetky jej dôležité zahraničné podnikateľské aktivity vrátane podnikov v USA. V roku 1940 však vedenie IG Farben prevzalo kontrolu nad Interhandelom napriek tomu, že väčšinu jeho akcionárov tvorili Švajčiari. Hoci Interhandel aj naďalej vystupoval ako samostatná firma, po vojne ju americká vláda zhabala. Až do roku 1965 riadila firmu americká vláda prostredníctvom poverených správcov. Vláda USA sa neskôr rozhodla odškodniť jej akcionárov. Vyplatila im ako náhradu škody vyše 500 miliónov USD. V roku 1967 sa však akcionári Interhandelu rozhodli pre fúziu s UBS, pričom švajčiarska banka bola už predtým významným akcionárom tejto nemeckej chemickej firmy.
Fagan tvrdí, že akcionári boli pri tejto obchodnej operácií poškodení. Podľa neho im treba za nevyplatené úroky a úroky z úrokov vyplatiť najmenej 1,8 miliardy USD. Vedenie UBS odmietlo všetky Faganove požiadavky a vyhlásilo, že sa v tomto spore bude brániť všetkými dostupnými právnymi prostriedkami. Ed Fagan uviedol, že svoju žalobu na UBS podá na súde v USA, ak do 9. januára budúceho roku nebude banka reagovať uspokojivým spôsobom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 09:05