StoryEditor

Yura Corporation zvažuje odchod zo Slovenska

21.02.2010, 13:25
Autor:
TASRTASR
Yura Eltec Corporation Slovakia, s. r. o., Rimavská Sobota, a jej sesterská spoločnosť Yura Corporation Slovakia, s. r. o., Lednické Rovne, sa nechystá rozširovať svoju výrobu na Slovensku (ilustračné foto).

Ak budú aj naďalej v strate niekoľko miliónov eur, Yura bude nútená zvažovať odchod zo SR.

Po príchode na Slovensko sa kórejskej firme, ktorá vyrába káblové zväzky, automobilové časti a súčiastky pre Kiu Motors Slovakia a Hyundai Motor Czech, začalo dariť do takej miery, že okrem závodu v Lednických Rovniach a Hlohovci rozšírila svoje pôsobenie aj do Hnúšte a Rimavskej Soboty. V súčasnosti zamestnáva vo všetkých fabrikách približne 3700 ľudí. O rozšírení výroby už však neuvažuje.

"Aj nás zasiahla hospodárska kríza, ovplyvnilo nás aj posilnenie koruny a následné zavedenie eura. Minulý rok sme boli v strate niekoľko miliónov eur," uviedol pre TASR konateľ a generálny riaditeľ spoločností Seung Kil Park, ktorý vidí riešenie nepriaznivej situácie vo zvýšení produktivity. To by však znamenalo aj zlepšenie pracovnej morálky. "Rokujeme s našou centrálou a zvažujeme ďalšie možnosti. Hľadáme vhodnú stratégiu. V prvom rade musíme znormalizovať firemné financie," povedal Park.

Podľa neho je väčšina zamestnancov na Slovensku pracovitá a aj flexibilná, no sú aj takí, ktorí často absentujú a sú dlhodobo práceneschopní. "V Kórey je pracovná morálka iná. Ľudia si vážia svoje miesta a stoja za svojím zamestnávateľom. Chápu aj problémy firmy, no tu to tak nie je," potvrdil generálny riaditeľ.

Kórejskú firmu negatívne ovplyvnil aj nedávny incident, keď mladý zamestnanec fyzicky napadol v závode v Hnúšti práve Seung Kil Parka. Yura sa obáva následkov. "Zákazníci nám môžu prestať dôverovať. V najhoršom prípade nám stopnú všetky svoje objednávky, a to by malo veľmi vážny dopad na celú výrobu. To, čo sa stalo, sa už nedá napraviť a zanechalo to vážne následky," vyhlásil Park, podľa ktorého ich spoločnosti sa v žiadnom prípade nesprávajú k zamestnancom ako k otrokom. Ľudia pracujú v čistom a bezpečnom prostredí. Väčšina zamestnancov v Hnúšti a Rimavskej Sobote má len základné alebo stredné vzdelanie a zamestnávajú tam aj mnoho Rómov.

"Aj kvôli tomuto incidentu naše rozšírenie na Slovensku už nie je možné, aj keď sme dostali ponuku od mesta Hnúšťa, ktoré by nám z projektu zrekonštruovalo halu. Musíme znova prerokovať celú stratégiu nášho pôsobenia na Slovensku," zhrnul riaditeľ.

Napriek nepriaznivej situácii však Yura Eltec Corporation a ani Yura Corporation zatiaľ nemajú v pláne pozastaviť výrobu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. október 2024 10:42