StoryEditor

Nezamestnanosť v Nemecku

06.03.2003, 23:00

Miera nezamestnanosti v Nemecku sa vo februári zvýšila na svoju najvyššiu úroveň za posledných päť rokov v dôsledku stagnujúcej ekonomiky a obáv z hroziacej vojny v Iraku, ktoré majú negatívny vplyv na vytváranie nových pracovných miest. Počet nezamestnaných sa v porovnaní s januárom minulý mesiac zvýšil o 67-tisíc, čím ich celkový počet vzrástol na 4,7 milióna ľudí. Ekonómovia očakávali nárast počtu nezamestnaných o 30-tisíc. Miera nezamestnanosti sa zvýšila medzimesačne z 11,1 na 11,3 percenta.
Podľa slov šéfa Spolkového úradu práce Florian Gerster sa nemecký pracovný trh stále nedokáže pre stagnáciu domáceho hospodárstva zotaviť. V západnej časti krajiny sa počet nezamestnaných zvýšil o 50-tisíc, zatiaľ čo vo východnom Nemecku ich počet vzrástol o 17-tisíc ľudí.
Informácie o miere nezamestnanosti v krajine by mali zvýšiť tlak na vládu, aby pokročila v ekonomických reformách. Ide pravdepodobne o jediné pozitívum správy Spolkového úradu práce, uviedla Daniela Etschbergerová zo spoločnosti Dresdner Kleinwort Wasserstein. Vzhľadom na súčasný vývoj vo svete sa však v najbližších mesiacoch neočakáva výraznejšia zmena, práve naopak, nezamestnanosť bude pravdepodobne stále narastať, dodala.
Kríza na Blízkom východe spôsobila vo februári pokles spotrebiteľskej dôvery na najnižšiu úroveň za posledných osem rokov. Automobilky v Nemecku zaznamenávajú výrazný pokles v predaji. Mnohé spoločnosti, ako napríklad MAN Roland, ktorá zamestnáva 8-tisíc ľudí, už oznámili, že v najbližších mesiacoch plánujú prepúšťať. K redukcii počtu zamestnancov pravdepodobne pristúpi ešte v priebehu tohto roka aj firma Pfleiderer.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 20:32