StoryEditor

Poľsko pokročilo v privatizácii

23.05.2003, 00:00

Poľsko už splnilo dve tretiny plánovanej privatizácie, ktorú chce dokončiť do začiatku roka 2006. Minister štátneho majetku Piotr Czyzewski uvádza, že vláda si chce ponechať len niektoré oblasti infraštruktúry, napríklad elektrické a plynárenské rozvodné siete, železničnú infraštruktúru a zbrojný priemysel. P. Czyzewski ďalej povedal, že v tomto roku vláda očakáva príjmy z privatizácie na úrovni 9 mld. zlotých (2,1 mld. eur).
Ako informuje rakúsky denník Die Presse, v roku 1990 bolo v štátnom vlastníctve zhruba 9 tis. podnikov, kým v súčasnosti má štát podiel v 1 630 podnikoch, z čoho v 500 vlastní väčšinové podiely. Súkromný sektor sa na hrubom domácom produkte (HDP) podieľal 70 %, v roku 1990 to bolo len 30 %. Po dokončení privatizácie má podiel štátnych podnikov na HDP dosahovať 10 až 15 %. Viac než 70 % pracujúcich je zamestnaných v súkromnom sektore, v roku 1990 ich bolo 40 %.
P. Czyzewski ďalej upozornil, že nadchádzajúce privatizačné projekty nebudú jednoduché, keďže ide o problematické sektory a vývoj zhoršuje aj nepriaznivá hospodárska situácia. Ako príklad uviedol privatizáciu oceliarskeho priemyslu, v rámci ktorej vláda plánuje predať 51 % štátneho holdingu Polskie Huty Stali (PHS). Minister uznáva, že predaj tohto holdingu je komplikovanejší než pri nezávislom odpredaji štyroch najväčších poľských oceliarní Katowice, Sendzimira, Florian a Cedier, z ktorých vznikol PHS.
Na programe je aj privatizácia farmaceutického, ropného a petrochemického sektora. V prípade spoločnosti Rafineria Gdanska (RG) trvá privatizačný proces už príliš dlho a podľa slov P. Czyzewského má rozhodnutie o jej osude padnúť v júni. O rafinériu má v súčasnosti záujem konzorcium spoločností KPN Orlen a britského Rotch Energy. Samotná RG sa usiluje o fúziu s tromi ďalšími poľskými rafinériami Czechowice, Glimar a Jaslo, pričom o účasť v tejto skupine má záujem aj spoločnosť Petrobaltic.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. máj 2024 20:36