StoryEditor

Tesco v centre Rožňavy nechcú

21.06.2004, 00:00

Tesco Stores mieni na jar budúceho roka začať s výstavbou obchodného domu v centre Rožňavy. Proti tomuto zámeru sa zdvihla vlna občianskeho odporu. Niekoľko stoviek Rožňavčanov podpísalo petíciu, ktorou žiadajú zodpovedné orgány, aby prípravu stavby zastavili. Zdôrazňujú, že nie sú proti obchodnému domu, ale chcú ho na inom, vhodnejšom mieste. Podľa petície nepatrí typizovaná stavba z vlnitého plechu na pozemok v susedstve mestskej pamiatkovej zóny, ktorý mesto minulý rok predalo v dražbe za 17 miliónov korún.
Samospráva však túto petíciu odmietla a miestny stavebný úrad už vydal územné rozhodnutie o umiestnení stavby. Petičný výbor sa voči tomu odvolal. Okrem spomínaných argumentov v odvolaní tvrdí, že výstavba nie je v súlade s územnoplánovacou dokumentáciou mesta. Podobný názor vyjadril aj jej autor ešte v procese prípravy predaja pozemku. Napriek odbornému stanovisku, ako i nesúhlasu verejnosti, samospráva postavenie obchodného domu presadila. Kladne sa k nemu vyjadrilo aj ministerstvo životného prostredia, ktoré nevidí dôvod posudzovať ďalšie vplyvy stavby na životné prostredie.
Podľa primátora Rožňavy Františka Kardoša ide o väčšinové rozhodnutie poslancov, ktoré viackrát hlasovaním potvrdili. Podľa petičného výboru je hlavným motívom ich postupu zlá finančná situácia mesta, ktoré súrne potrebuje voľné zdroje, o čom svedčí aj to, že samospráva minula dražobnú zábezpeku ešte pred podpisom kúpno-predajnej zmluvy.
Architekt a člen petičného výboru Peter Bischof hovorí, že v dôsledku výstavby Tesca nebude možné zrealizovať ani v dlhodobom horizonte zámery platného územného plánu, ktorý počítal s revitalizáciou priestoru zástavbou vhodnou do centra malých miest. Pokiaľ odvolací orgán nezmení územné rozhodnutie, je petičný výbor pripravený domáhať sa nápravy súdnou žalobou.
Rožňavské Tesco by malo byť najmenším obchodným domom tejto siete v SR s predajnou plochou 1,5 hektára. Investícia za približne niekoľko sto miliónov korún by mala vytvoriť okolo 200 pracovných miest.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:42