StoryEditor

Baníci očakávajú zvýšený záujem o uhlie

09.12.2002, 23:00

Hornonitrianske bane Prievidza (HBP), a. s., vyťažili za jedenásť mesiacov tohto roka takmer 2,536 mil. ton uhlia, čo je v medziročnom porovnaní takmer o 50 tis. ton menej. Podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa HBP Petra Čičmanca aj napriek tomu je to v sťažených bansko-geologických podmienkach dobrá vizitka prievidzských baníkov. Prelomovým mesiacom v ťažbe bol november, pretože všetky tri závody spoločnosti prekročili mesačné úlohy o 36,2 tis. ton, k čomu prispela nielen dobrá príprava pracovísk, ale aj nasadenie troch nových dobývacích kapacít. Novembrové úlohy prekročili aj razičské kolektívy, ktoré vyrazili 1 485 metrov nových banských chodieb, čo je o 150 metrov viac, ako stanovoval plán.
TRIEDENÉ DRUHY
Pozornosť baníkov sa v tomto období sústreďuje predovšetkým na produkciu triedených druhov uhlia pre malospotrebiteľov. Od začiatku roka HBP vyťažili vyše 362 tis. ton tohto uhlia, pričom do konca roka pripravia ďalších takmer 40 tis. ton. Ako uviedol P. Čičmanec, zvládnuť nápor na zásobovanie uhlím v exponovaných zimných mesiacoch pomáha baníkom aj zmena skladovania, keď časť ťažby v letných mesiacoch ukladajú na skládkach v baniach a časť priamo na odberných miestach.
ENERGETICKÉ UHLIE
Rovnomerne sa vyvíjala aj situácia medzi výrobou a odbytom, k čomu prispelo hlavne dodržiavanie zmluvy medzi HBP a jeho najväčším odberateľom, Elektrárňami Nováky (ENO) Zemianske Kostoľany, odštepným závodom Slovenských elektrární, a. s., Bratislava, ako aj ďalšími partnermi. Podstatnú časť prachového energetického uhlia baníci vyexpedovali práve do ENO. Aj v decembri by na trhu malo byť dostatok energetického paliva i triedených druhov uhlia. HBP totiž predpokladajú, že v súvislosti so zvýšením cien elektrickej energie a zemného plynu sa záujem o uhlie bude zvyšovať. Preto budú v zimných mesiacoch ťažiť uhlie v nepretržitej prevádzke, aby zabezpečili dostatok paliva. Baníci prerušia práce pod zemou len od 18.00 hod. na Štedrý deň do rána 25. decembra a približne dvanásť hodín nebudú fárať ani na prelome rokov 2002 a 2003.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 05:26