StoryEditor

Škandál v Eurostate pokračuje

18.06.2003, 00:00

Prezident Európskej komisie (EK) Romano Prodi patrí medzi tých, ktorí vedeli o nečestných praktikách v Eurostate viac než pôvodne priznali. R. Prodi a ďalší traja vysokí predstavitelia EK sa zaplietli do najväčšieho finančného škandálu v Eurostate od roku 1999, keď muselo s hanbou odstúpiť vtedajšie vedenie Európskej komisie, uviedlo včerajšie vydanie Financial Times.
Britský denník zistil, že aj napriek sľubom o odhalení podvodov a ochrane tých pracovníkov komisie, ktorí na ne poukážu, tím Romana Prodiho nereagoval dostatočne rýchlo na varovania, že niečo nie je v poriadku.
Francúzski právnici začali predbežné vyšetrovanie v Eurostate okamžite po tom, ako Úrad komisie na boj proti podvodom našiel dôkazy o rozsiahlej činnosti zameranej na vyrabovanie fondov Európskej únie (EÚ).
V súvislosti s vyšetrovaním už o uvoľnenie z funkcií požiadali dvaja vysokí predstavitelia európskeho štatistického úradu, a to pre podozrenie z možných nezákonných aktivít. Generálny riaditeľ Yves Franchet a riaditeľ odboru Daniel Byk sa rozhodli odstúpiť preto, aby ochránili záujmy inštitúcie a zároveň získali právo na obhajobu proti podozreniu zo zneužívania peňazí EÚ.
Obaja vysokopostavení úradníci komisie sú podozriví, že "celkom alebo čiastočne" založili systém, ktorý im umožnil odčerpávanie verejných peňazí s využitím tajného bankového účtu v Luxembursku. Obaja však toto obvinenie popierajú.
Vyšetrovanie v Eurostate sa zaradilo medzi päť najzávažnejších prípadov od roku 1999, keď muselo odstúpiť vedenie EK na čele s prezidentom Jacquom Santerom. Na otázky vyšetrovateľov prípadu v Eurostate budú musieť v najbližších dňoch odpovedať aj komisár EK pre administratívne otázky Neil Kinnock, komisár EK pre menové záležitosti Pedro Solbes a rozpočtová komisárka EK Michaela Schreyerová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 11:47