StoryEditor

Splácame staré ekologické dlhy

16.02.2003, 23:00
Ekológia je v poslednom období jednou z priorít každého podnikateľského zámeru Nováckych chemických závodov. Čo sa za posledných desať rokov vo firme v tomto smere zmenilo?
-- Chcem zdôrazniť, že bez ohľadu na aktivity ochrancov prírody zamerané na zlepšovanie životného prostredia máme principiálny postoj k ochrane prírody a k likvidácii ekologických dlhov pristupujeme komplexne. Z hľadiska celkového stavu vodného hospodárstva už dnes možno konštatovať skutočne pozitívny trend. Len do tejto oblasti sme investovali za uvedené obdobie 250 mil. Sk, čo sa odrazilo v zlepšení kvality odpadových vôd. Znížilo sa ročné znečistenie vôd organickými látkami približne o 150 ton, ropnými produktmi o 15 ton a chlórovanými uhľovodíkmi o 50 ton. Zásluhu na tom má aj odstavenie výroby starej elektrolýzy, ako aj výroby vinylchloridu z benzínu, resp. presun etoxylovaných a propoxylovaných mastných alkoholov a aromátov do nového závodu Sloveca.
Aké ďalšie opatrenia ste prijali na zlepšenie životného prostredia?
-- Z najvýznamnejších opatrení môžem spomenúť vybudovanie systému čerpacích staníc, na základe čoho sme mohli napojiť až 90 % splaškových vôd na čistiareň odpadových vôd. V jednej z prevádzok sme nahradili benzínové pranie filtráciou polyéteru s použitím špeciálnej kremeliny, čím sme zamedzili vypúšťaniu benzínu do odpadových vôd. Vybudovali sme záchytnú nádrž na skládke pevného odpadu Brezina, ktorá bráni priesakom vôd do rieky Nitra. Zvýšili sme tiež využitie a predaj kyseliny soľnej, ktorá sa predtým okrem neutralizácie voľne kanalizovala s odpadovými vodami. Pri elektrolýze sme začali používať rekryštalizovanú soľ, takže sa znížila tvorba soľankových kalov o 95 % a zároveň znečistenie odpadových vôd soľou a ortuťou.
Aké investičné akcie pripravujete v tomto roku?
-- Tohtoročný plán predpokladá investovať do ekológie 79 mil. Sk. Tieto investície pôjdu najmä do ďalšej technickej rekultivácie skládky odpadov. Chceme zabrániť šíreniu znečistenia z jej telesa do okolia, ako aj začlenenie skládky do pôvodnej krajiny. Realizácia ďalšieho projektu vyrieši prašné emisie z výroby acetylénu. Dosiahneme tým zákonné limity a vyriešime reguláciu vypúšťania odpadových vôd do rieky Nitra. V pláne máme aj projekt na úpravu skladu vápna, aby sa znížil jeho negatívny vplyv na životné prostredie, ako aj prípravu a realizáciu projektu nového spôsobu vyhľadávania karbidových vaní pri výrobe karbidu vápnika. V ďalšom období potrebuje naša spoločnosť investovať do riešenia ekologických problémov ešte takmer dve miliardy korún.
Neovplyvní tohtoročné zvýšenie cien energií investičné zámery podniku?
-- Keďže si na ekologické investície musíme vytvárať vlastné zdroje, určite sa zvýšenie nákladov odrazí na poklese disponibilných prostriedkov. Rozhodne však mienime v ekologických aktivitách pokračovať. Jednak preto, aby sme udržali krok s konkurenciou, ale aj preto, aby sme pokročili v likvidácii ekologických dlhov z minulosti.
Vstupom Slovenska do EÚ sa podstatne sprísnia ekologické kritériá pre podnikateľské subjekty v odvetví chémie. Ako sa na to pripravujete?
-- V poslednom období sa novelizovali takmer všetky základné predpisy pre oblasť životného prostredia. Predpokladáme, že sa do nich transponovali aj právne normy EÚ. Tie jasne definujú podmienky našej ďalšej existencie. Už dnes sú pre nás limitujúcim faktorom pri technickej príprave a realizácii modernizačných a rozvojových projektov. Okrem toho pri strategických zámeroch čerpáme podklady priamo z európskej legislatívy.
Môžete byť konkrétnejší?
-- Napríklad v oblasti ovzdušia musíme do roku 2006 zabezpečiť prevádzkovanie technológií na úrovni stanovených emisných limitov. Splnenie tejto podmienky znamená znížiť emisie najvýznamnejších škodlivín, ako sú v našom prípade vinylchlorid, etylénoxid, propylénoxid a tuhé znečisťujúce látky. Ešte náročnejšia je oblasť odpadových vôd, kde musíme do roku 2006 zabrániť vypúšťaniu obzvlášť škodlivých látok, napríklad chlórovaných uhľovodíkov alebo ortuti do odpadových vôd. Okrem toho budeme musieť znížiť organické znečistenie tak, aby sa postupne do roku 2009 dosiahli požadované prípustné hodnoty pre povrchové vody, a zabezpečiť čistenie odpadových vôd postupom, ktorý zaručí eliminovanie aj ostatných vplyvov na životné a pracovné prostredie.
Budete mať na to dostatok finančných zdrojov?
-- To bude veľmi dôležité. Keď totiž nebudeme môcť disponovať dostatočnými finančnými zdrojmi, môže to mať dosah na výrobný program podniku s prípadným utlmovaním niektorých prevádzok. V súčasnosti dôkladne prehodnocujeme každú výrobu z hľadiska nákladovosti, obchodnej činnosti a požiadaviek ekológie, aby už v predvstupovom období, resp. po vstupe Slovenska do EÚ, boli Novácke chemické závody pripravené plniť v maximálne možnej miere náročné podmienky limitujúce chemickú výrobu.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 22:47