StoryEditor

VÚSAPL ako jediný bez štátnej pomoci

20.08.2004, 00:00
Na podporu riešenia rozvoja biodegradovateľných plastov bol v roku 2003 vytvorený medzinárodný česko-rakúsko-slovenský tím. Pripravil projekt Biopack, ktorý sa od roku 2004 rieši ako súčasť európskeho programu EUREKA. "Tento projekt má dva paradoxné momenty -- po prvé, členmi českého výskumného tímu nie sú nedávno medializovaní autori nových bioplastov, a po druhé, kým českí a rakúski účastníci projektu dostali štátnu pomoc, my ako jediní nie," povedal námestník generálneho riaditeľa VÚSAPL František Mátel.

Predstavte si, že na poličke, kde odkladáte igelitové tašky, nájdete jedného dňa iba kúsočky nedefinovateľnej látky. Utópia? Dnes už nie. Takzvané degradovateľné plasty, ktoré sa po čase rozložia napríklad vplyvom vlhkosti, slnečného žiarenia či mikroorganizmov, sú už realitou.
V nitrianskom Výskumnom ústave spracovania a aplikácie plastických látok (VÚSAPL) začali s vývojom biodegradovateľných látok koncom 80. rokov. "Ako prvé sme v spolupráci s odborníkmi z Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre pripravili mulčovacie fólie z polyetylénu plneného škrobom, ktoré slúžia na zlepšenie zachytávania vody a tepelných vlastností pôdy pri pestovaní rastlín," uviedol námestník generálneho riaditeľa pre výskum VÚSAPL František Mátel.
Čas rozpadu týchto fólií je nastavený na obdobie vegetácie tak, aby sa pri zaoraní rozpadli na maličké kúsky, ktoré slúžia na nadľahčenie pôdy. Dôležité je, že fólie sa rozpadnú na ekologicky neškodnú substanciu s minimálnym objemom. Túto fóliu je možné využiť aj na tašky, vrecká do odpadových košov alebo na psie výkaly.
Od fólií sa nitrianski výskumníci preorientovali na polypropylénové tégliky na balenie kyslomliečnych výrobkov a rybích produktov. Vyskúšali aj vákuovo tvarované výrobky na báze polypropylénu a polystyrénu, ale tam sa výskum dočasne pozastavil, lebo trh o ne neprejavil predpokladaný záujem. Podobne pochodili aj vyfukované fľaše na saponáty.
Najmä pre zdravotníctvo majú slúžiť vodorozpustné fólie na báze polyvinylalkoholu, vhodné napríklad na balenie špinavej bielizne. Všetok znečistený materiál sa zbalí do vrecka a spolu s ním sa vloží do práčky, kde sa vrecko rozpadne. Tým sa minimalizuje riziko prenosu nákazy a kontaminácie prostredia. Príprava suroviny a výroba tejto fólie je od roku 1992 patentovaná na Slovensku aj v Českej republike. Ako polymérový nosič sa úspešne overil nielen polyetylén, ale i polypropylén a polystyrén.
"Všetky naše produkty získali hygienické atesty. Žiaľ, sú o 10 až 15 percent drahšie ako výrobky z čistých plastov. A pretože u nás nie je legislatíva, ktorá by zvýhodňovala takéto ekologické výrobky, ani jeden smer nás zatiaľ nepriviedol ku komerčnému využitiu," zdôraznil Mátel.
Na podporu riešenia rozvoja biodegradovateľných plastov bol v roku 2003 vytvorený medzinárodný česko-rakúsko-slovenský tím. Pripravil projekt Biopack, ktorý sa od roku 2004 rieši ako súčasť európskeho programu EUREKA. "Tento projekt má dva paradoxné momenty -- po prvé, členmi českého výskumného tímu nie sú nedávno medializovaní autori nových bioplastov, a po druhé, kým českí a rakúski účastníci projektu dostali štátnu pomoc, my ako jediní nie," vysvetlil námestník generálneho riaditeľa.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:57