StoryEditor

Šialené nápady, ktoré zarobili milióny

01.10.2011, 00:00
Autor:
hašhaš
Predávanie pixelov, žltý smajlík či náhrada prdiaceho vankúša. Dnes sa dá zarobiť už na čomkoľvek.

Každý má nápady hodné miliónov, no osloviť nimi masy sa podarí len niektorým. Je známych niekoľko prípadov, kedy absurdné nápady zarobili ľuďom obrovské peniaze. Server businessinider.com pripravil prehľad tých najzaujímavejších z nich.

Absurdný nápad 1: Žltý smajlík
Človek, ktorý na ňom zbohatol: Bernard a Murray Spain
Odhadovaný zisk: 500 miliónov dolárov

Paradoxné na tomto príbehu je to, že človek, ktorý smajlíka vymyslel, na ňom zarobil 45 dolárov. Harvey Ball nakreslil žltú usmiatu tvár pre svoju PR agentúru v roku 1963. Klientom bol poskytovateľ životného poistenia v Amerike. 

Väčší potenciál známeho loga objavili až bratia Bernard a Murray Spainovci. Zakladali obchod a k obrázku pridali známu vetu: "Have a nice day"(prajeme príjemný deň). Bratia dávali obrázok všade, kam mohli. Veľmi rýchlo zaplavil smajlíkom celé Spojené štáty a neskôr celý svet.

Bratia otvorili prvý Dollar Express na začiatku osemdesiatych rokov a stále pokračovali v predávaní smajlíka. V roku 2000 sieť obchodov predali za 500 miliónov dolárov.
Absurdný nápad 2: iFart aplikácia
Človek, ktorý na ňom zbohatol: Joel Comm
Odhadovaný zisk: 400 tisíc dolárov

Aplikácia pre iPhony, ktorú vymyslel Joel Comm, je príkladom toho, že zarobiť sa dá na čomkoľvek. Aplikácia je náhradou prdiaceho vankúša pre známy telefón. Je táto myšlienka absurdná? A čo keď si predstavíte, že za takúto aplikáciu musíte ešte aj platiť? Poviete si, že normálny človek by za ňu nedal ani cent. Od Joela Comma si ju kúpilo viac ako 600-tisíc ľudí, z toho 113 885 iba za prvé dva týždne predaja. Aplikácia zatiaľ Commovej firme InfoMedia zarobila približne 400-tisíc dolárov.
Absurdný nápad 3: Icanhascheezburger.com
Clovek, ktorý na ňom zbohatol: Eric Nakagawa (Cheezburgr) a Kari Unebesami (Tofu burger)
Odhadovaný zisk: 2 milióny dolárov

Celý príbeh začal jedinou fotkou veľmi tučnej mačky a skončíl tým, že sa Eric a Kari stali milionármi. Ich cieľom bolo ukázať obrázok bacuľatej mačky (na ktorom sa vraj smiali nepretržite smiali 73 minút) čo najviac ľudom. Stránku pomenovali podľa textu, ktorý pridali k obrázku "I can has cheezburger?"(v preklade niečo ako: ja môcť mať čízburger?). Nasledovala séria fotografií o tučnej mačke a burgri. Netrvalo dlho a fanúšikovia začali na stránku pridávať vlastné výtvory.

Stránka má dnes viac ako 35 miliónov kliknutí za mesiac a 8-tisíc príspevkov denne. V roku 2007 predali Eric a Kari stránku za dva milióny dolárov terajšiemu šéfovi Benovi Huhovi. Ben vytvoril šesť sesterských stránok vydal knižku, ktorá sa stala bestsellerom.
Absurdný nápad 4: Slinky
Človek, ktorý na ňom zbohatol: Richard James
Odhadovaný zisk: 250 miliónov dolárov

Špirálovitá hračka Slinky vznikla, ako inak, náhodou. Richardovi Jamesovi, námornému inžinierovi, pri práci spadla na zem kovová pružina. Pohľad na jej pohyb vnukol Jamesovi geniálnu myšlienku.

Prvýkrát hračku James predstavil v roku 1945. Za prvých 90 minút sa predalo 400 kusov hračky a nasledujúcich rokoch štvrť miliardy. Pri cene jeden dolár za kus zabezpečila hračka vynálezcovi veľmi slušný zisk.
Absurdný nápad 5: Snuggie
Človek, ktorý na ňom zbohatol: Scott Boilen
Odhadovaný zisk: 200 miliónov dolárov

Vyzerá to, akoby ste si dali župan naopak a nápad sa zdá byť tak absurdný, že ho nie je možné patentovať. Za prvý rok sa ale "Snuggie" predalo 20 miliónov kusov.

Humor ako stratégia sa v prípade "Snuggie" osvedčil na jednotku. Ak je produkt absurdný, treba ho predať čo najzábavnejšou formou. Reklamy na "Snuggie" sa stali internetovými hitmi. Ľudia dokonca natáčali a zverejňovali vlastné videá aj obrázky ako špeciálnu deku používajú. V Amerike je produkt tak populárny, že sa objavil v šou televíznych hviezd ako je Jay Leno, Whoopie Goldberg a Ellen DeGeneres.
Absurdný nápad 6: milliondollarhomepage.com
Človek, ktorý na ňom zbohatol: Alex Tew
Odhadovaný zisk: jeden milión dolárov

Ďalší z nápadov, ktoré vyzerajú byť tak jednoduché, až je neuveriteľné, že sa dá na nich zarobiť. Dvadsaťjedenročný Brit vytvoril stránku, na ktorej predával pixely. Za každý z nich chcel iba jeden dolár. Túto možnosť využili firmy pre vlastnú reklamu. Autor stránky Alex Tew o sebe vyhlasuje "Som obchodník s pixelmi a som na to hrdý!". Stránka sa vypredala za niečo viac ako jeden rok.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 15:51