StoryEditor

Sám trh zatekanie striech nevyrieši

26.02.2003, 23:00
Na Slovensku má nejakú chybu až 92 % striech. Zhruba 71 % z nich vzhľadom na svoj poruchový stav potrebuje neodkladnú rekonštrukciu, pretože do objektov zateká. Alarmujúce je, že množstvo porúch sa nedarí znižovať. Už po približne jeden a pol roku od ukončenia výstavby potrebuje opravu 60 % striech. Navyše klesá aj kvalita realizačných prác, ako ukazujú skúsenosti z posledného obdobia. Pre HN to uviedol renomovaný odborník na strešné konštrukcie prof. Jozef Oláh zo Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.
ROZHODUJE CENA
Príčinu tohto stavu prof. Oláh vidí tak na strane projektov, ako aj na strane ich realizácie. "Architekti často nevenujú strechám dostatočnú pozornosť, nemajú o nich detailné znalosti," povedal. Podľa cechmajstra Cechu strechárov Slovenska Stanislava Čižmárika na stavbách bežne chýbajú vykonávacie projekty. "Vychádza sa iba z projektu pre stavebné povolenie. Objednávateľ, napríklad bytu, dostane len rozpočet, pôdorys a pár schematických informácií. Nie je presne definované, čo sa má urobiť. Vôbec sa nevie, čo sa kupuje. To dáva priestor pre neskoršie hádky, spory či dokonca možné podvody," opísal existujúci stav S. Čižmárik. Zákazníkovi je často ľúto zaplatiť za vypracovanie seriózneho projektu.
Majiteľ strechárskej firmy Izoli Šaľa Zoltán Molnár problém financovania ešte rozširuje: "Investori sa skôr pozerajú na výšku výslednej sumy a nezaujímajú sa o to, čo všetko za tie peniaze môžu dostať." Vyhráva tak často cenovo najlacnejšia ponuka, ktorá však vzhľadom na použité materiály i technológiu, ale aj odbornosť, vôbec nemusí byť najlepšia. "Keď sa ukáže, že strecha je zlá a tečie, zrazu peniaze na opravu nie sú problémom," konštatoval J. Oláh. Ako dodal, aj stavebným firmám v mnohých prípadoch chýbajú odborné vedomosti, volia nesprávny postup prác, niekedy dokonca vedome obchádzajú technologické postupy. Podľa Z. Molnára "najväčšiu" konkurenciu serióznym stavebným firmám robia tzv. fušeri, resp. fuškári a príležitostní odborníci, hoci tí na svoju prácu nedávajú záruku.
KONTROLA VÝSTAVBY
Podľa obchodného riaditeľa akciovej spoločnosti Izomat Nová Baňa Rudolfa Slezáka na Slovensku absentuje určitá stavovská hrdosť, ktorá by motivovala firmy a živnostníkov robiť kvalitnejšie. Zároveň pripúšťa, že získať objednávku za cenu rôznych ústupkov môže byť pre strechárov aj existenčnou otázkou.
Odborníci sa zhodujú, že trh sám osebe nedokáže odstrániť nekvalitu, tá totiž podľa nich prežije vďaka nižším cenám. Dôležitejším pre riešenie existujúceho stavu je určiť zodpovednosť za stavbu, zaviesť postihy za nedostatky a vymedziť prakticky stále neexistujúcu kontrolu výstavby diela. Podľa J. Oláha o stavebný dozor by sa mal postarať investor, ktorý by mal byť na stavbe pánom. V zahraničí za výsledné dielo zodpovedá architekt -- projektant, ktorý majiteľovi na konci odovzdá kľúče od stavby. Ďalším kontrolným článkom kvality je aj finančná inštitúcia, ktorá dielo poisťuje. Poisťovňa má prístup na stavenisko a celý priebeh výstavby dokumentuje. Podobné opatrenia by bolo potrebné zaviesť aj na Slovensku.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 03:54