StoryEditor

Podniky a trhy krátko

27.01.2003, 23:00

JAPONSKÍ výrobcovia automobilov s vedúcim postavením na trhu zvýšili export v minulom roku vďaka vyššiemu zahraničnému dopytu a slabému kurzu jenu. Najväčší nárast pritom zaznamenal partner spoločnosti DaimlerChrysler Mitsubishi Motors. Mitsubishi zvýšila svoj vývoz o 22 % najmä vďaka rekordnému predaju v USA. Zároveň päť najväčších automobilových koncernov krajiny posilnilo svoju výrobu v zahraničí. Automobilové koncerny Toyota, Honda a Nissan k tomu vykázali aj rekordné hospodárske výsledky. (TASR)
VEDENIE Českej konsolidačnej agentúry (ČKA) odmieta vysvetliť, ako bude postupovať voči slovenskej spoločnosti HTC holding, a. s., Bratislava, ktorá kúpila brnianskeho výrobcu traktorov Zetor a nezaplatila zaň druhú z troch splátok. Oficiálne ČKA odmieta potvrdiť, že peniaze za Zetor nedostala podľa zmluvy. Tento jej postup je v rozpore s ďalšími dvoma predajmi priemyselných podnikov z posledného obdobia. Za plzenskú Škodu i Tatru Kopřivnice musel nový majiteľ zaplatiť naraz a až potom získal nad firmami kontrolu. (TASR)
O PREPOJENÍ sietí začali minulý týždeň rokovať so Slovenskými telekomunikáciami, a. s., Bratislava, firmy GTS Slovakia a PosTel. Tento týždeň by sa k rokovaniam mal pripojiť aj eTel Slovensko. (TASR)
SPRÁVKYŇA konkurznej podstaty spoločnosti Pratex Plus, s. r. o., Čadca, Anna Mozolíková odvčera ponúka na odpredaj pohľadávky úpadcu v nominálnej hodnote 183,4 tis. Sk. (SITA)
PHILIP Morris Cos Inc, ktorý je známy cigaretami značky Marlboro, potravinami Kraft Macaroni & Cheese a kávou Maxwell House, oznámil, že zmena jeho názvu na Altria Group Inc je už oficiálna. (SITA)
PREDSTAVITELIA občianskeho združenia Internet pre všetkých dúfajú, že cenovo prijateľná komerčná ponuka na pripojenie do internetu prostredníctvom technológie ADSL bude na Slovensku pre koncových používateľov prístupná čo najskôr. Posledné informácie zo strany Slovenských telekomunikácií, a. s., Bratislava, hovoria o komerčnom zavedení ADSL v 2. štvrťroku tohto roka. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 05:36