StoryEditor

Austrália riskuje voľným obchodom s USA

16.12.2002, 23:00

Plány Austrálie podpísať so Spojenými štátmi dohodu o vytvorení zóny voľného obchodu by mohli narobiť Canberre viac škody ako úžitku. Austrália si totiž môže pohnevať iné mocnosti, na ktorých obchodných vzťahoch jej práve tak veľmi záleží, varovali kritici zamýšľanej zóny voľného obchodu.
Plán, ktorý v novembri tohto roka zverejnil americký obchodný vyjednávač Robert Zoellick, poukazuje na zlepšujúce sa vzťahy medzi Austráliou a USA po tom, ako sa Canberra bezvýhradne postavila na stranu Washingtonu vo "vojne proti terorizmu". Podpis dohody s Američanmi však podľa jej odporcov automaticky zatvorí dvere austrálskemu obchodu v iných lukratívnych štátoch. Zvlášť rizikovými sú Čína a Hongkong, ktoré boli do septembra tohto roka druhými najdôležitejšími exportnými trhmi pre austrálskych producentov. Bývalý austrálsky veľvyslanec v Pekingu Ross Garnaud obvinil vládu z presadzovania dohody s Američanmi napriek radám ekonómov. Ako uviedol, zóna voľného obchodu s USA bude diskrimináciou ostatných obchodných partnerov Austrálie, hlavne z významných krajín východnej Ázie. Návrhy USA sú súčasťou politiky Bieleho domu vytvoriť jednotný "antiteroristický blok" akýmikoľvek prostriedkami. Zároveň však poukazujú na uprednostňovanie dvojstranných dohôd pred medzinárodnými dohodami vychádzajúcimi z rokovaní Svetovej obchodnej organizácie (WTO), kde Japonsko a Európa majú rovnaký hlas ako USA. Americká politika tak hrozí vytvorením konkurenčných obchodných blokov, ktoré sú v protiklade s cieľom WTO zrušiť obchodné bariéry na medzinárodnej úrovni.
Plán vytvoriť zónu voľného obchodu je okrem toho ukážkou zmien v zahraničnej politike Austrálie počas vlády konzervatívneho premiéra Johna Howarda. Koncom 80. a začiatkom 90. rokov krajina otvorila územie imigrantom z východnej Ázie. V tomto období aj vzájomný obchod medzi Austráliou a východoázijskými susedmi významne vzrástol. Po 11. septembri 2001 sa však J. Howard obrátil výhradne na USA a po útokoch na indonézskom ostrove Bali, kde zahynulo množstvo Austrálčanov, ostré slová proti ázijským susedom nabrali na intenzite.
Kritikov plánovanej dohody s USA pribúda. Niektorí sa obávajú, že ostatné trhy sa Austrálii uzavrú a nechápu "ako môžu Austrálčania obetovať výhody zo spolupráce s ostatnými štátmi pre projekt s USA, ktorý im aj tak veľa neprinesie". Spolupráca Canberry s USA už priniesla aj prvé "ovocie". Irak v minulých dňoch znížil dodávky pšenice z Austrálie na rok 2003 takmer o polovicu, a to v čase, keď sucho znížilo príjmy miestnych farmárov asi o 2,8 mld. USD. Podľa posledných informácií chce Irak požiadať o vyššie dodávky Francúzsko, ktoré nemá veľký záujem o ďalšiu vojnu v Perzskom zálive.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 15:33