StoryEditor

Na Vianoce chceme najviac iPad a Kindle

18.12.2011, 23:00
Inteligentné hračky dosahujú rekordné predaje. Okrem tabletov a čítačiek idú na odbyt aj herné konzoly a smartphony.

Amazon zažíva pred Vianocami doslova žatvu, jeho tablet Kindle Fire sa predáva najrýchlejšie na svete. Každý týždeň ich predá viac ako jeden milión. Víťazom sezóny sa však zrejme stane jeho konkurent iPad od spoločnosti Apple. Za posledný štvrťrok si ho kúpilo viac ako 11 miliónov zákazníkov.

Smartphone do každej rodiny
Najčastejšie sa pod stromčekom objaví smartphone, nasledujú tablety a inteligentné hracie konzoly s hlasovým aj pohybovým ovládaním. Jednotkou na trhu s inteligentnými telefónmi je tradične Samsung, ktorý ponúka cenovo výhodné smartphony aj módne tablety. Samsung tento rok zlomí svetový rekord, očakáva, že predá 300 miliónov kusov telefónov.

„Samsung dokáže ponúknuť nižšiu cenu ako konkurenčný Apple,“ vysvetľuje rekordnú predajnosť Analytik Next Finance Martin Prokop. „Apple je tu tým najväčším novátorom a ostatné značky ho musia doháňať. Tie potom musia ísť dolu s cenou,“ dodáva. Práve iPhone od Apple je druhou najpredávanejšou značkou na trhu, len v tomto štvrťroku sa predalo 17 miliónov kusov.

Tablety tento rok vedú
Amazon prekvapil čítačkou elektronických kníh Kindle Fire. Hybrid tabletu a čítačky je vybavený softvérom Android od Google a dá sa kúpiť za prijateľnú cenu, už za 200 amerických dolárov. V celosvetovej predajnosti je až druhý. V USA je však Kindle jasnou jednotkou, kvôli prepojeniu na americký obchod Amazon s elektronickým obsahom.
Najpredávanejším tabletom je iPad od Apple. Najlacnejší model sa dá kúpiť už za 500 amerických dolárov.

Podľa Prokopa Apple ťaží najmä zo svojej fanúšikovskej základne: „Apple je jednoducho módna záležitosť. Každý to musí mať. Ale zároveň je tiež veľmi dôležité poznamenať, že Apple má veľmi dobre prepojený softvér s hardvérom. Kompatibilita prístroja potom môže byť oveľa väčšia ako pri konkurenčných značkách, ktoré využívajú cudzí softvér,“ myslí si analytik.

Tablet od Samsungu, model Galaxy Tab, má aj napriek pomerne nízkej cene a Androidu na trhu najmenší podiel, očakáva sa predaj len okolo milióna kusov.

Konzoly sú vianočná záležitosť
Pod nejedným stromčekom sa objaví aj hracia konzola, ktorá dnes toho dokáže omnoho viac ako v minulosti. „Na HD konzolách ako Xbox 360 je zaujímavé, že majú šesť rokov starý hardvér a len pomocou aktualizácie softvéru je z neho multimediálne centrum. Je to jasný dôkaz, že od tejto generácie konzol s podstatne dlhším životným cyklom nebojujú výrobcovia o priazeň iba hrami,“ hovorí expert na hry Michal Korec.

Sony sa pokúsila pred sviatkami zažiariť prenosnou konzolou PlayStation Vita, Microsoft zase vyrazil do boja s novým softvérom pre xBox. Práve xBox je najpredávanejšou konzolou na trhu, s podielom 44 percent. Michal Korec potvrdzuje, že čas herných konzol prichádza práve teraz.

„Pred Vianocami sa niekoľkonásobne zvyšujú predaje konzol, často aj o 800 percent týždenne, podľa druhu, pretože si ich kupujú aj rodiny či skôr príležitostní hráči. Napríklad Nintendo má tradične silné predaje len v novembri a decembri, počas ostatných desiatich mesiacov skôr stagnuje. Xbox 360 zažíva druhú silnú sezónu vďaka Kinectu i rozširovaniu neherných funkcií, “ porovnáva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 22:30