StoryEditor

Prioritou recyklácia zberového papiera

27.11.2002, 23:00

Dvanásť členských organizácií Zväzu celolózovo-papierenského priemyslu (ZCPP) SR zaplatilo za deväť mesiacov tohto roka do neštátneho Recyklačného fondu 40,9 mil. Sk, pričom do konca roka by celkový objem poplatkov mal dosiahnuť až 55 mil. Sk. Za komoditu papier dosiahli príspevky do fondu k 30. septembru 2002 celkovo 113,6 mil. Sk. "Organizácie zväzu sa úspešne presadzujú na zahraničných trhoch, čo sa odrazilo aj v nižšom objeme platieb do Recyklačného fondu. Rok 2002 budeme musieť zúčtovať na základe skutočnosti 1. až 3. štvrťroku, keď sa platby výrobcov realizovali ako záloha," informoval generálny tajomník ZCPP Juraj Dlhopolček.
Spoločnosti združené v ZCPP SR za deväť mesiacov tohto roka spracovali 197 tis. ton zberového papiera. Z toho množstva sa až 88 tis. ton doviezlo zo zahraničia za 499 mil. Sk. Uplynulý rok slovenské firmy spracovali 265 tis. ton odpadového papiera, pričom dovoz predstavoval 137 tis. ton, predovšetkým z Českej republiky, Nemecka, Rakúska, Maďarska a Poľska. V súčasnosti je najväčším spracovateľom zberového papiera na obalové materiály a lepenky Kappa, a. s., Štúrovo, ktorá za deväť mesiacov tohto roka spotrebovala 88 tis. ton suroviny. Z toho dovoz predstavoval 39 tis. ton. Na výrobu hygienických papierov v HSP, a. s., Harmanec, a Tento, a. s., Žilina, spotrebovali 100 tis. ton zberového papiera, pričom dovoz predstavoval 49 tis. ton. Okrem toho zberový papier doteraz používali pri výrobe lepenky aj v SCP, a. s. Ružomberok.
ZCPP hodnotí zákon o odpadoch ako komplexný nástroj na zlepšenie životného prostredia, ktorý vytvára podmienky na vyšší podiel zberu papiera a jeho recykláciu. Na Slovensku sa totiž očakáva v roku 2005 zvýšenie spotreby papiera a lepenky z terajších 428 tis. na vyše 500 tis. ton. Podľa J. Dlhopolčeka pri súčasnom systéme zberu papiera a návratnosti by došlo k výraznému zaťaženiu životného prostredia papierenským odpadom. Za pomoci Recyklačného fondu v nasledujúcich rokoch môže papierenský priemysel pokryť všetky kapacity na recykláciu z domáceho zberu odpadového papiera. Správna rada fondu včera posudzovala prvé projekty predložené podnikateľskými subjektmi do 30. septembra 2002. Zmluvy na čerpanie finančných prostriedkov by sa mali uzatvoriť ešte v tomto roku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 16:10