StoryEditor

Produkcia ropy v Rusku láme rekordy

09.01.2003, 23:00

Objem vývozu ropy vzrástol v roku 2002 na rekordnú úroveň po tom, ako produkcia tejto suroviny v Ruskej federácii dosiahla po štyroch rokoch neustáleho rastu 10-ročné maximum. Predstavitelia ruského ministerstva energetiky uviedli, že druhý najväčší vývozca ropy na svete (na prvom mieste je Saudská Arábia) zásobil v minulom roku medzinárodné trhy 156,5 mil. ton ropy, zatiaľ čo rok predtým to bolo o 3,01 milióna ton menej. Práve rast vývozu a zároveň vysoké ceny ropy zvýšili objem financií v rezervnom fonde Moskvy, ktorý krajina využíva ako výpomoc na splácanie zahraničného dlhu, na rekordných 8 mld. USD. Ruská vláda by získané peniaze chcela využiť tak na splácanie dlhu, ako aj na krytie očakávaných výkyvov na zahraničných trhoch.
V minulom roku znížila Moskva dlh krajiny zo 49 % na 40 % hrubého domáceho produktu, pre ekonomiku však podľa analytikov bude nesmierne dôležité nežiadať o nové úvery v roku 2003, a to ani v prípade, že ceny ropy neklesnú pod 21,5 USD/barel, čo je priemerná hodnota, s akou Moskva v rozpočte počíta.
V roku 2002 vyprodukovalo Rusko 379,6 mil. ton ropy (7,62 mil. barelov denne), zatiaľ čo v roku 2001 dosahovala produkcia 7 mil. barelov denne. Ropní analytici pritom počítajú s ďalším rastom produkcie aj v tomto roku, a to o 5 až 8 %. K zvyšovaniu vývozu by však už nemalo dôjsť, keďže to ruským firmám neumožnia obmedzené vývozné kapacity. Ako uviedol jeden z nich, Rusko potrebuje otvoriť nové exportné trasy a vyhnúť sa tak v budúcnosti problémom s vývozom, ku ktorým dochádza vždy na prelome rokov. Očakáva však, že producenti zvýšia vývoz ropných produktov namiesto ropy, čím udržia tlak na ostatných producentov, hlavne členov OPEC. Významným krokom pre ruské ropné firmy v minulom roku bol nepochybne prvý vývoz ropy do USA. Aj keď prvý vývoz nebol objemovo príliš veľký a ani v nasledujúcich rokoch sa nepočíta s enormným nárastom vývozu do Spojených štátov, podľa analytikov bol rozhodujúci práve prvý krok. Ďalším kľúčovým projektom z roka 2002 bola dohoda štyroch ropných firiem o výstavbe ropného terminálu v Murmansku. Podľa analytikov by vývoz ropy po mori, ktorý v roku 2002 dosiahol 85,9 mil. ton, mohol v tomto roku ešte vzrásť, keď Transnefť zvýši kapacitu svojho čiernomorského terminálu v Novorossijsku.
Vývoz ropy cez ropovod Družba, ktorý prechádza Slovenskom, naopak, klesol v minulom roku z 57,019 mil. ton (2001) na 55,717 mil. ton. Situácia by sa podľa analytikov nemala zmeniť ani v tomto roku, keďže stredná Európa nepotrebuje dodatočný dovoz ruskej ropy. Jediným dôvodom na prípadné zvýšenie prepravy cez Družbu by bolo získanie ďalších koncových odbytísk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 02:27