StoryEditor

Od súčiastok k uceleným technológiám

24.09.2003, 00:00
Spoločnosť Jochman-Netzsch filtračná technika od minulého roka vyrába v licencii japonskej firmy Ishigaki závitovkové kalolisy Contipress používané v čistiarňach odpadových vôd. Konštruktéri firmy spolu s nemeckými odborníkmi upravili pôvodnú dokumentáciu a prispôsobili ju európskym podmienkam.
Spoločnosť Jochman-Netzsch filtračná technika so sídlom v Spišskej Novej Vsi, ktorá získala ocenenie Najlepší exportér roka 2001, pokračuje ďalej v dynamickom raste. Podnik vyrába technológie na odvodňovanie suspenzií, pričom jeho výrobky sú známe nielen v Európe, ale aj zámorí.

DIVERZIFIKÁCIA ŠTRUKTÚRY ODBYTU
Minulý rok podnik dosiahol tržby 84 mil. Sk, čo je približne toľko ako v posledných rokoch. Tento rok plánuje ich zvýšenie približne na 92 mil. Sk. Vlaňajšok firma ukončila s miernym ziskom. To, že bol hospodársky výsledok o niečo horší ako v predchádzajúcom roku, má podľa vyjadrenia riaditeľa Miloša Jochmana viacero dôvodov. "Museli sme diverzifikovať štruktúru odbytu. Náš najväčší odberateľ a spoločník mal nižší podiel na obrate ako po iné roky. Museli sme hľadať nových odberateľov. Nové zákazky sú vždy spojené s vyššími nákladmi," tvrdí M. Jochman. Ako dodal, ďalším dôvodom nižších výnosov bolo, že podnik budoval novú výrobnú halu a inštaloval nové technológie, čo sa prejavilo vo zvýšených odpisoch. Keďže firma financovala svoj rozvoj z veľkej časti z cudzích zdrojov, pod nižší zisk sa podpísali aj úroky z investičných úverov. Najväčší objem finančných prostriedkov, viac ako 30 mil. Sk, firma preinvestovala v roku 2001.

ORIENTÁCIA NA SOFISTIKOVANÉ VÝROBKY
Jochman-Netzsch filtračná technika od minulého roka vyrába v licencii japonskej firmy Ishigaki závitovkové kalolisy Contipress, na ktorých konštruktéri firmy spolu s nemeckými odborníkmi upravili pôvodnú dokumentáciu a prispôsobili ju európskym podmienkam. Pri výrobe sa uplatňujú nemecké a rakúske skúsenosti z prevádzky čistiarní odpadových vôd, v ktorých sú tieto kalolisy nasadené. Časť komponentov sa dováža z Brazílie, zvyšok výroby a montáž sa realizujú v Spišskej Novej Vsi. Od produkcie komponentov kalolisov sa spišskonovoveský podnik prepracoval až k uceleným technológiám odvodňovania. "Kým na začiatku sme vyrábali len jednoduché súčiastky, v budúcnosti chceme ponúkať sofistikované výrobky s vysokou presnosťou a kvalitou," zdôrazňuje M. Jochman.

Začiatky podnikania boli zložité

Podľa M. Jochmana boli začiatky jeho podnikania veľmi zložité. "Svoju úlohu v ňom zohrali aj Hospodárske noviny. V januári 1996 som v nich našiel inzerát, že istá firma predá spoločnosť s ručením obmedzeným s daňovými prázdninami," spomína riaditeľ. "Išlo o popradskú firmu, ktorá spĺňala vtedajšie podmienky pre daňové prázdniny vyplývajúce z nariadenia vlády. Po overení všetkých náležitostí som sa stal jediným z jej spoločníkov. Neskôr sme ju nazvali Jochman." Prostriedky na rozbeh novej firme poskytla Karpatsko-nemecká nadácia. Ďalšími kľúčovými momentmi v rozvoji podniku bola štátna dotácia Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR na výstavbu novej výrobnej haly a garancia Slovenskej záručnej a rozvojovej banky na úver pri kúpe výrobnej technológie. Po založení spoločného slovensko-nemeckého podniku v roku 1998 má v spoločnosti 50-percentný podiel nemecká firma Netzsch Filtrationstechnik. História tejto firmy siaha do roku 1873, keď začala so strojárskou výrobou pre keramický priemysel. Vstup nemeckého spoločníka do firmy Jochman vytvoril základ na výrobu a odbyt kalolisov, ako aj produkciu komponentov pre výrobné podniky patriace do skupiny Netzsch.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. júl 2024 02:45