StoryEditor

Packardovci odmietajú fúziu

10.12.2001, 23:00
Autor:
TASRTASR

Akvizícii amerického výrobcu počítačov Compaq jeho konkurentom Hewlett-Packardom hrozí neúspech súvisiaci s nesúhlasom rodín zakladateľov spoločnosti HP. Vplyvní potomkovia zakladateľov Williama Hewletta a Davida Packarda, ktorí spolu kontrolujú 18 % akcií, odmietajú obchod uzatvoriť.
Svojím nesúhlasom rodinu Hewlettovcov už nasledovala aj rodina Packardovcov, ktorá je hlavným akcionárom spoločnosti. Odmietanie obchodu mocnými rodinami zakladateľov spoločnosti by mohlo podľa analytikov rozhodujúco ovplyvniť aj náladu iných investorov. Doug Johanson zo spoločnosti Vista Capital Partners uviedol, že obchod "zomrel".
HP a Compaq sú sklamaní vyhlásením rodiny Packardovcov a potvrdili svoje rozhodnutie trvať na transakcii. Fúzia podnikov by priniesla vedúce postavenie na trhu a rast ziskov. Chcú sa aj naďalej pokúšať presvedčiť širokú základňu akcionárov o výhodách zlúčenia. Podniky oznámili v prípade fúzie ročnú úsporu nákladov vo výške okolo 2 mld. USD v obchodnom roku 2003. Zlúčenie by však pripravilo o prácu 15 tis. ľudí.
Rodina Packardovcov sa po dôkladnej predbežnej analýze rozhodla, že pre ňu bude lepšie, ak Hewlett-Packard nebude v navrhnutej transakcii pokračovať, uviedla Susan Packardová Orrová. Nadácia Davida a Lucile Packardovcov kontroluje 10,4 % akcií HP.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 18:08