StoryEditor

Transrapid dobýja Čínu

17.09.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Magnetická dopravná dráha Transrapid, ktorá spája centrum Šanghaja s jeho letiskom Pudong, je po odstránení kolaudačných nedostatkov znova v skúšobnej prevádzke.
Uplynulý víkend ju využil aj nemecký prezident Johannes Rau, ktorý je na štátnej návšteve v Číne. Vo vlaku s ním cestovalo krátky čas maximálnou rýchlosťou až 430 kilometrov za hodinu aj 60 členov jeho sprievodu. Vyše 30-kilometrovú trať z východiskovej do konečnej stanice zvládol vlak za necelých 10 minút.
V prvom októbrovom týždni bude šanghajský Transrapid znovu v skúšobnej prevádzke a bude ním môcť cestovať aj verejnosť. Od 1. januára už bude tento moderný dopravný systém v riadnej komerčnej prevádzke. Denne bude odvážať na letisko a z neho do centra hospodárskeho srdca Číny asi 45 000 cestujúcich.
Úspešná skúšobná prevádzka opäť zvýšila záujem o tento projekt. Podľa nemeckého denníka Die Welt si do Šanghaja prídu ako prví pozrieť a študovať tento projekt experti na dopravu z Hongkongu i holandského Rotterdamu. Tento týždeň sa chcú Transrapidom povoziť aj členovia Forbesovho Hospodárskeho fóra. Okrem toho sa o projekt znovu zaujímajú aj predstavitelia čínskej vlády, ktorí by v blízkej budúcnosti mali rozhodnúť o vybudovaní novej 1 300-kilometrovej dlhej dopravnej tepny medzi Šanghajom a Pekingom. Pôvodne sa o tomto projekte malo rozhodnúť už na jeseň tohto roka, ale vláda rozhodnutie odsunula na jar 2004. Experti sa domnievajú, že tak urobila preto, aby Transrapid mohol dovtedy dokázať svoje prednosti. Vláda si opäť vyžiadala ekonomické porovnania medzi viacerými koľajovými dopravnými systémami a Transrapidom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 04:09