StoryEditor

Bývalá učiteľka zamestnáva vyše sto ľudí

02.02.2003, 23:00

Ocenenie Vynikajúca podnikateľka SR 2002 v piatok prevzala PhDr. Elvíra Chadimová, zo spoločnosti PTK Echo, s. r. o., Bratislava. Titul Začínajúca podnikateľka si odniesla Iveta Kahábková zo Zvolena a cenu Sympatia prevzala Galina Barčáková z Turzovky. Štvrtý ročník podujatia zorganizovali Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania v spolupráci s občianskym združením Top Centrum Podnikateliek a konzorciom Urobme to!

Pôvodné jazykové a prekladateľské centrum od roku 1990 E. Chadimová rozšírila o ponuku štúdia v zahraničí, rekvalifikačné kurzy, manažérske vzdelávanie, au-pair pobyty, prácu v zahraničí, vydavateľskú a hoteliersku činnosť, ale hlavne o činnosť troch súkromných gymnázií v Bratislave, Kežmarku a Martine. Firma v spolupráci s Ministerstvom školstva SR a Národným úradom práce realizuje 41 vzdelávacích akreditovaných programov a rekvalifikačných kurzov. V súčasnosti pracuje vo firme s jedinečným systémom manažovania 102 pracovníkov. PTK Echo pod vedením E. Chadimovej otvorilo filiálky v Českej republike, Kanade a v Austrálii.

Čo rozhodlo o vašej podnikateľskej dráhe?
-- V predchádzajúcom režime som bola učiteľkou jazykov. Na podnikanie som sa už v roku 1990 dala preto, že som mala inú predstavu o vzdelávaní. Myslela som si tiež, že najistejšie to bude nie v štátnej sfére, ale vo svojom podniku. Rozhodla som sa so svojou rodinou vytvoriť prosperujúcu a rozvíjajúcu sa firmu.

Ako vnímate podmienky podnikania na Slovensku?
-- Súčasnú klímu nemožno považovať za celkom ideálnu, pretože stále existujú bariéry podnikania. Patria medzi ne najmä časté zmeny v legislatíve, administratívne zaťaženie, ale i nedostupnosť zdrojov, najmä pre štart a rozvoj malých podnikov. Vývoj však ide dopredu. Spoločnosť si začína uvedomovať, že šanca pre Slovensko je v napredovaní malého a stredného podnikania. Osobne pozitívne hodnotím najmä zníženie daňového zaťaženia, zmeny v živnostenskom zákone, ale i, napríklad, prácu profesijných organizácii. Zároveň očakávam, že bariéry, o ktorých som hovorila, sa v súvislosti s prípravou SR na vstup do Európskej únie budú zmenšovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. jún 2024 13:50