StoryEditor

Apiagra vidí budúcnosť v novej automobilke

29.03.2004, 00:00
Spoločnosť Apiagra, ktorá má 63 zamestnancov, ukončila minulý rok s tržbami 197 miliónov korún a v tomto roku by podľa podnikateľského projektu mala dosiahnuť tržby okolo 200 miliónov korún.
Spoločnosť Apiagra v Zubrohlave, ktorá je tretím najväčším výrobcom vzduchotechniky na Slovensku a zabezpečuje kompletné dodávky na vetranie, kúrenie, vzduchotechniku a klimatizáciu podľa požiadaviek zákazníkov, ukončila minulý rok s tržbami 197 miliónov korún. V tomto roku by podľa podnikateľského projektu mala firma, zamestnávajúca 63 pracovníkov, dosiahnuť tržby okolo 200 miliónov korún. Výrobné aktivity má v Maďarsku, Česku i na Ukrajine, v Užhorode montovala kompletnú vzduchotechniku pre závod japonskej spoločnosti Yazaki.
Apiagra vlastní certifikát kvality ISO 9001:2000 a systém manažérstva kvality má na štandardnej európskej úrovni. "Každý zamestnanec je samokontrolórom a vyrobený zmätok pocíti na plate. Máme prísnu výstupnú kontrolu, pretože pri súčasnej silnej konkurencii našim zákazníkom nemôžeme dodať nekvalitný výrobok," tvrdí ekonomický riaditeľ firmy Anton Kudjak. Táto zásada vo firme platí už vyše jedenásť rokov a za ten čas je výrobca vzduchotechniky bez reklamácií.
Investície spoločnosti v predchádzajúcich rokoch smerovali do nových výrobných priestorov v areáli bývalej tehelne v Zubrohlave. Ďalšie investície smerovali do technológie, Apiagra vlastní poloautomat na výrobu rúr z plechu, ktorý kúpila za dva milióny korún v Českej republike. Za posledné tri roky firma dovedna preinvestovala takmer 18 miliónov korún.
Apiagra poskytuje obchodným partnerom aj servis. "Dodávky vzduchotechnických zariadení majú záruku až päť rokov, počas ktorých odstránime chyby do 24 hodín. Najviac zákaziek máme v Bratislave a v jej okolí. Robili sme i pre Volkswagen Slovakia a prihlásili sme sa do verejnej súťaže pre PSA Peugeot Citroën pri Trnave. Podobne budeme postupovať i v prípade automobilky Hyundai/Kia pri Žiline. Je to blízko, aktuálne to bude už koncom roka," dodal Kudjak.

Nové pracovné príležitosti
Podľa Združenia automobilového priemyslu SR odvetvie zamestnáva zhruba 54-tisíc pracovníkov. Postavenie nových závodov PSA Peugeot Citroën pri Trnave a Hyundai/Kia pri Žiline ako aj ich dodávateľov v dlhodobom horizonte poskytne prácu až 30-tisíc ľuďom. Firmy zo severného Slovenska i Považia očakávajú, že Kórejčania im dajú príležitosť na zvýšenie odbytu. Mnohé to avizujú - napríklad púchovský Matador alebo Leoni Autokabel Slowakia v Trenčíne. Podľa odborníkov bude rozhodujúcim prínosom obidvoch automobiliek výrazný export, dosahujúci niekoľko miliárd eur ročne.

Ekonomické ukazovatele firmy (v mil. Sk)
 

2001

2002

2003

2004(plán)

Obrat 226 85 197 200
Investície 8,6 5,1 2,0 1,5
Zisk 13,2 0,6 4,4  
Zamestnanci 60 59 63 63
Zdoj:Apiagra, s. r. o.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 18:51