StoryEditor

U.S. Steel chce znížiť emisie z ocele

10.02.2004, 23:00
Zmluvu o dodávke a inštalácii zariadenia pre primárne a sekundárne odprášenie oceliarne č. 1 v U.S. Steel Košice podpísali zástupcovia košických oceliarní a rakúskej spoločnosti Voest-Alpine Industrieanlagenbau.

Zmluvu o dodávke a inštalácii zariadenia pre primárne a sekundárne odprášenie oceliarne č. 1 v U. S. Steel Košice (USSK) podpísali zástupcovia slovenských oceliarní a rakúskej spoločnosti Voest-Alpine Industrieanlagenbau (VAI) z Linzu. Technológie pre dva nové konvertory budú v železiarňach prevádzkovať ako súčasť systému zachytávania a chladenia plynov, ktorý podstatne zníži emisie z výroby ocele. Partneri sa dohodli, že nezverejnia výšku investícií. Podľa neoficiálnych informácií celkové náklady na primárne a sekundárne odprášenie dosiahnu 3,5 miliardy korún.
"Tento projekt je veľkou investíciou do oceliarní a je určený na zladenie štandardov kvality ovzdušia so slovenskou legislatívou," povedal prezident USSK Chistopher J. Navetta. Prezident a predseda Predstavenstva VAI Gerhard Falch pripomenul, že pre USSK dodali prvé oceliarske konvertory už vlani.
Americkí vlastníci košických oceliarní preinvestovali v Košiciach od novembra 2000, keď prevzali výrobu ocele od bývalých VSŽ, asi 360 miliónov dolárov, čím z časového hľadiska prekračujú jeden zo záväzkov z akvizičného Memoranda o porozumení medzi spoločnosťou, slovenskou vládou a VSŽ z marca 2000, ktorý stanovuje preinvestovať do desiatich rokov 700 miliónov dolárov. V tomto roku plánuje USSK projekty za ďalších 160 miliónov dolárov, asi 50 percent z nich bude smerovať do zlepšenia kvality životného prostredia vo fabrike a jej okolí. Odprášenie oceliarne č. 1 je prvou z nich.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 10:47