StoryEditor

Vinársky ústav likvidoval už Simonov predchodca

28.05.2004, 00:00
Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon sa rozhodol zrušiť Výskumný ústav vinohradnícky a vinársky v Bratislave. Ako dôvod uvádza, že podiel výskumu na činnosti ústavu predstavuje len 10 percent. Podľa riaditeľa ústavu Michala Kolárika to nie je pravda.

Pre každú krajinu produkujúcu víno je nevyhnutné mať vyspelú vedecko-výskumnú základňu. Napriek tomu sa minister pôdohospodárstva Zsolt Simon rozhodol zrušiť Výskumný ústav vinohradnícky a vinársky (VÚVV) v Bratislave. Ako dôvod ministerstvo uvádza, že podiel výskumu na činnosti ústavu predstavuje len 10 percent.
Podľa riaditeľa VÚVV Michala Kolárika to nie je pravda. Pripúšťa však, že ústav v súčasnosti skutočne nie je v tejto oblasti plne vyťažený. "Máme výskumnú linku, ktorá umožňuje robiť výskumy na svetovej úrovni," hovorí. VÚVV nakúpil prístroje až po Kolárikovom nástupe do funkcie, dovtedy nedisponoval potrebným technickým vybavením na výskum, preto sa v minulosti ani nehlásil o aktuálne výskumné úlohy.
"Nešťastím nášho ústavu pravdepodobne je, že stojí na lukratívnych pozemkoch," myslí si Kolárik. Pozemkov nad bratislavským Jaskovým radom sa týka aj kauza, ktorú v súčasnosti rieši prokuratúra. Bývalý minister pôdohospodárstva Pavel Koncoš totiž prenajal Inchebe vinohrady a hospodárske budovy patriace ústavu na ploche 70 874 štvorcových metrov na 25 rokov za 500-tisíc korún ročne. "Incheba konala a koná v súlade s obojstranne posúdenou, schválenou a právoplatne uzatvorenou zmluvou," reaguje riaditeľ pre marketing a PR spoločnosti Andrej Ilavský.
Podľa hovorkyne ministerstva pôdohospodárstva Kataríny Czajlikovej vykonali na VÚVV finančnú kontrolu zameranú na správu majetku štátu. Vyplynulo z nej, že zmluva je pre štát zjavne finančne nevýhodná. "Na základe výsledkov kontroly sme dali podnet orgánom činným v trestnom konaní, aby prenájom pôdy preskúmali," dodáva Czajliková. Zároveň odmietla uviesť ďalšie podrobnosti, keďže ešte prebieha vyšetrovanie.
Ďalšou problematickou zmluvou spojenou s VÚVV je dohoda o prenájme porastov viniča a oporných konštrukcií v Šenkviciach na výmere 7,28 hektára na štyri roky pre Vinohradnícku spoločnosť Modra (VSM). Jej platnosť sa skončí 31. decembra tohto roku. Ide o prenájom viníc v lokalite Modra-Plázle, kde sa nachádzajú vinohradnícke genofondy Slovenskej republiky. O tie by sa malo starať ministerstvo pôdohospodárstva. Druhá časť uvedenej zmluvy hovorí aj o prenájme Výskumnej a šľachtiteľskej stanice, ktorá je vo vlastníctve VÚVV. Táto zmluva z finančnej stránky síce nie je nevýhodná, no jej predmetom je v Európe ojedinelá zbierka genetického materiálu viniča s prakticky nevyčísliteľnou hodnotou.
"Zaviazali sme sa, že výskum zachováme. Genofondy má k dispozícii naša nezisková organizácia, ktorú sme na tento účel založili. Zamestnáva výskumných pracovníkov a je riešiteľom úlohy Zachovanie biodiverzity rodu Vitis, na ktorú boli vyčlenené prostriedky cez Agentúru na podporu vedy a techniky. Z prostriedkov našej spoločnosti idú na prevádzku stanice vrátane nájomného asi dva milióny korún ročne," vysvetľuje predseda Predstavenstva VSM Igor Mancel.
Podľa hovorkyne ministerstva VSM podpísala s Výskumným ústavom rastlinnej výroby v Piešťanoch, koordinátorom národného programu ochrany genetických zdrojov rastlín pre výživu a poľnohospodárstvo, zmluvu o zriadení riešiteľského pracoviska na plnenie úloh Národného programu ochrany genetických zdrojov rastlín. "Nemáme informácie, ktoré by svedčili o tom, že by si modranské pracovisko neplnilo povinnosti vyplývajúce zo zmluvy," uzatvára Czajliková.

Základné údaje o výrobe a spotrebe vína na Slovensku

- Každý Slovák ročne spotrebuje 14 l vína

- Celkovo sa na Slovensku skonzumuje 70 000 l vína

- Na 70 000 l vína je potrebných 11 900 ha rodiacich viníc a 3 600 ha novovysadených plôch

- Na jednom hektári sa urodí asi 9 000 kg akostného hrozna, z ktorého sa vyrobí 5 900 litrov vína

Zdroj: hn

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 17:31