StoryEditor

Šumivých vín sa na Slovensku pije čoraz menej

30.12.2003, 23:00
Najväčší slovenský producent šumivých vín Hubert J. E. vyrobil v tomto roku iba šesť miliónov fliaš šumivého moku, čo je o takmer štyri milióny menej ako vlani.

Šumivé vína a sekty, ktorými si už tradične pripíjame aj na šťastie a úspechy v Novom roku, sa čoraz viac stávajú nápojmi určenými skôr na slávnostné príležitosti ako na bežnú spotrebu. Dokumentujú to aj tohtoročné štatistiky, podľa ktorých spotreba tohto druhu nápojov na Slovensku stagnuje a v medziročnom porovnaní má dokonca klesajúci trend. Podľa producentov je hlavným dôvodom nižšia kúpyschopnosť obyvateľstva a orientácia na lacnejšie druhy vín.
Najväčší slovenský producent šumivých vín Hubert J. E. vyrobil v tomto roku iba šesť miliónov fliaš šumivého moku, čo je takmer o štyri milióny menej ako vlani. Z tohto množstva je 45 až 50 percent určených práve na predvianočný trh, ktorý je z hľadiska odbytu pre firmu rozhodujúcim obdobím. Podľa marketingového manažéra Juraja Grosoša si napriek zreteľnému poklesu výroby trúfajú aj v tomto roku v SR obhájiť vedúcu pozíciu v tomto segmente produkcie. Prispieť by k tomu mali aj exportné aktivity, predovšetkým na český trh, kde vyviezli približne 10 percent z celkového množstva vyrobených vín.
Spoločnosť v uplynulom roku investovala 25 miliónov korún do nákupu nových technológií a modernizácie strojového parku. Podobný objem finančných zdrojov plánujú investovať aj v roku 2004. Seredský podnik produkuje v súčasnosti šumivé vína značiek Hubert Club, Hubert de Luxe, Hubert Sekt L´Original a Bella Vista, pričom pre každý z nich využíva špecifické výrobné postupy.


Od roku 2000 je majoritným akcionárom spoločnosti Henkel & Söhnlein Sektkellereien z Wiesbadenu, ktorý je súčasťou rodinného koncernu Oetker Gruppe. Nemecká spoločnosť si touto akvizíciou výrazne posilnila trhovú pozíciu v krajinách strednej a východnej Európy. V Českej republike od roku 1999 vlastní nemecká spoločnosť Bohemia Sekt a dcérske spoločnosti má aj v Rakúsku, Maďarsku a Poľsku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 15:51