StoryEditor

Koncoročné tržby sklamali predajcov v USA

29.12.2002, 23:00

Najväčšia maloobchodná sieť v Spojených štátoch, Wal-Mart, musela zredukovať svoje odhady tržieb za december 2002. V oficiálnom firemnom vyhlásení sa potvrdzujú obavy, že sviatočná nákupná sezóna bola v závere tohto roka najväčším sklamaním, ku ktorému došlo za ostatných niekoľkých dekád.
Aj ďalší veľkí americkí predajcovia budú s najväčšou pravdepodobnosťou korigovať údaje o tržbách, čo podľa analytikov znamená, že spotrebiteľské výdavky amerických občanov strácajú z niekdajšej sily a dynamiky.
Očakávalo sa, že nákupy "na poslednú chvíľu" tesne pred vianočnými sviatkami vyvolajú signifikantnejšie oživenie predaja, avšak vlna týchto nákupov prišla neskoro a nebola dostatočne silná, hovorí sa vo vyhlásení spoločnosti Wal-Mart.
V pôvodných prognózach na obdobie piatich týždňov, ktoré sa skončí 3. januára 2003, sa uvažovalo o medziročnom náraste predaja o 3 až 5 %, no reálne zvýšenie dosiahne maximálne 2 až 3 %. V podobnej situácii sú aj ďalšie americké obchodné domy.
May Department Stores, ktorý vlastní Hecht´s a Lord & Taylors, ale aj Federated Department Stores, ktorý ovláda Bloomingdale´s a Macy´s, už deklarovali, že ich predaj do konca roka 2002 nezaznamená výraznejší nárast, ba dokonca môže klesnúť.
Target takisto avizoval nárast predaja o 3 až 5 %, avšak aj u tohto predajcu dôjde k podstatnému zníženiu očakávaných tržieb.
FAO Inc., ktorý predáva najmä hračky, bude musieť zatvoriť až 70 z celkového počtu 253 obchodných centier, aby sa vyhol bankrotu.
V inej situácii je OfficeMax, ktorý sa špecializuje na predaj digitálnych fotoaparátov a osobných počítačov.
Na sklonku uplynulého týždňa totiž uviedol, že tohtoročné sviatky boli z hľadiska tržieb najlepším obdobím za ostatné tri roky, pričom na medziročnej báze sa očakáva nárast predaja o 10 %.
V rámci elektronického obchodovania vyjadrili spokojnosť s výsledkami za december 2002 spoločnosti Amazon.com, MSN Shopping a Overstock.com. Analýza UBS Warburg však konštatuje, že celkový pokles predaja v americkej maloobchodnej sieti možno očakávať aj počas prvých šiestich mesiacov budúceho roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 15:21