StoryEditor

Vinári si pochvaľujú horúčavy v Európe

25.08.2003, 00:00

Rekordné horúčavy v lete spôsobili smrť niekoľkých tisícok obyvateľov vo viacerých európskych krajinách a veľké škody na lesnom poraste, prínosom však boli pre producentov vína. Pretvárajúce vysoké teploty v Burgundsku počas prvých 10 augustových dní prispeli k skoršiemu dozrievaniu viniča. Aj v ďalšej významnej vinárskej oblasti Bordeaux sa začal zber hrozna už 12. augusta, čo je o mesiac skôr v porovnaní s normálnym rokom. Informovala o tom agentúra CNN.
Prvé správy hovoria o tom, že kvalita tohtoročnej úrody je mimoriadne dobrá, hoci z hľadiska kvantity bude oveľa nižšia než sa pôvodne predpokladalo. Producenti vína túto správu uvítali. Predpokladá sa, že v tomto roku sa produkcia vína v Európe zníži minimálne o 10 až 20 %. V posledných rokoch spôsobila nadprodukcia rýchly rast zásob a stagnáciu cien. Teraz vinári veria, že sa im podarí na európskom trhu znížiť zásoby a zvýšiť cenu vína vďaka kvalitnej úrode. Vzhľadom na oslabenie dolára oproti euru sa na európske trhy chystajú aj americkí vinári, ktorí očakávajú, že sa im podarí vytlačiť cenu vína nahor, keďže v porovnaní s ostatnými rokmi budú na európskom trhu čeliť slabšej konkurencii.
Kalifornia dnes produkuje viac než 90 % vína vyrábaného v USA. Po minulé roky boli aj na americkom trhu také veľké zásoby vína, že ho obchodníci museli v mnohých prípadoch predávať za menej ako 2 doláre za fľašu. V tomto roku Kalifornia očakáva excelentnú kvalitu hrozna, hoci podobne ako v Európe bude aj tu úroda v porovnaní s minulými rokmi oveľa nižšia. Čo je však vážnejšie, za posledné obdobie zaniklo v Kalifornii asi 65-tisíc akrov pozemkov, na ktorých sa pestoval vinič, pretože jeho pestovatelia nedokázali predať úrodu, a tak sa rozhodli viaceré pestovateľské plochy zrušiť. "Vinársky priemysel by som porovnal s polovodičovým priemyslom, ktorému sa tiež darí len v určitých pravidelných cykloch. Rozdiel je len v tom, že vo vinárstve ide o 10-ročný a v prípade polovodičov len o štvorročný cyklus," uviedol jeden z producentov vína v Kalifornii, ktorý kedysi pracoval v susedstve Silicon Valley. V tomto roku Kalifornia očakáva nižšiu úrodu asi o 3 %.
Keď sa cena vína zvýši, obchodníci s vínom sa usilujú ponúknuť na trh čo najviac produktov. Ponuka však zakrátko prevýši dopyt a ceny sa opäť znížia, upozornil Bill Murphy zo spoločnosti Clos LaChance.
Nižšia úroda hrozna v Európe a USA by mala v budúcom roku podporiť mierny rast cien vína, najvýraznejšie sa to však prejaví hlavne pri značkových fľašiach. V súčasnosti zostáva cena vína zatiaľ nízka vzhľadom na pretrvávajúci pokles dopytu tak v Európe, ako aj v USA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:57