StoryEditor

Španielsko stráca investorov

09.11.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Po rozšírení Európskej únie najmä o krajiny strednej a východnej Európy (KSVE) sa stáva Španielsko menej príťažlivým pre zahraničných investorov. Uvádza to nemecký denník Handelsblatt a dodáva, že kým v 90. rokoch minulého storočia boli Nemci v Španielsku veľkoinvestormi, v novom desaťročí sa situácia radikálne mení. Napríklad v Katalánsku, v ktorom je umiestnená takmer polovica nemeckého kapitálu v tejto krajine, vlani ich priame investície klesli z predchádzajúcich 576 miliónov eur, čo je vyše 23 miliárd Sk, na menej ako štvrtinu. Vlani zahraničné investície v Španielsku celkovo klesli viac ako o 40 percent.
V tomto roku bol síce pokles investícií v Španielsku zastavený, ale krajina prestala byť podľa docenta ekonómie Rafaela Pampillóna z madridského Instituto de Empresa zaujímavou pre zahraničných podnikateľov. Dodal, že Španieli nemôžu konkurovať krajinám na východe kontinentu, ktoré majú nízke mzdy. Viaceré z nových členských krajín majú podstatne lepší systém odbornej výchovy ako Španielsko. To má navyše aj problémy s produktivitou práce.
Španielsko v poslednom čase opustili firmy Levi Strauss, Samsung a Philips a svoju výroby presťahovali do KSVE. Pampillón je presvedčený, že "tendencia prekladania výroby bude pokračovať".
Jedným z veľkých problémov krajiny je zadlženosť domácností. Španielska centrálna banka neustále upozorňuje na nebezpečenstvo, ktoré predstavuje zastavenie rastu osobnej spotreby. Vlani v druhom polroku vzrástli dlhy domácností v porovnaní s rovnakým obdobím predvlaňajška o 17 percent a dosiahli celkovú hodnotu 555 miliárd eur.
Španielsko však zaostáva aj v reformách ekonomiky. Mzdové náklady prudko rastú a podnikateľom zväzuje ruky aj ustrnuté pracovné právo. Zamestnanca s trvalým pracovným pomerom možno prepustiť len ťažko. V poslednom čase sa však čoraz častejšie uplatňuje uzatváranie pracovných zmlúv na určitý čas. Týmto spôsobom pracuje už takmer tretina zamestnancov, ktorí vstúpili do pracovného pomeru v posledných mesiacoch.
Túto krajinu na Pyrenejskom polostrove sužuje aj rastúce úsilie jej 17 regiónov o dosiahnutie väčšej autonómie. Podľa nemeckých podnikateľov je to čoraz zreteľnejšia brzda španielskeho hospodárskeho rozvoja. Informoval o tom nemecký denník Handelsblatt.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 18:00