StoryEditor

O osude Jamalu 2 sa stále len špekuluje

06.02.2002, 23:00

Ruská spoločnosť Gazprom podľa agentúry Reuters dočasne zmrazila projekt Jamal 2 a voľné finančné prostriedky chce investovať inde. Pôvodný plán prebudovať plynovod cez Poľsko a Slovensko vznikol najmä pre podozrenia z krádeží na území Ukrajiny, kadiaľ prechádza až 90 % z 130 mld. m3 plynu, ktoré Gazprom vyváža do východnej a západnej Európy.
Podpredseda ruskej vlády a člen rady riaditeľov Gazpromu Viktor Christenko túto informáciu spochybnil s tým, že vedenie plynárenskej spoločnosti o plynovode Jamal 2 nerokovalo. Napriek tomu internetové vydanie ruského denníka izvestija.ru potvrdzuje, že plán vybudovania novej vetvy plynovodu bol jedným z najdôležitejších bodov rokovania rady riaditeľov Gazpromu.
Podľa analytika ruskej investičnej spoločnosti UFG Dmitrija Avdejeva plynovod Jamal 2, obchádzajúci Ukrajinu, z hľadiska zvýšenia exportu plynu na Západ vzhľadom na nevyužitú kapacitu ukrajinského plynovodu by nepriniesol Gazpromu nové možnosti. Plynovod cez Poľsko s kapacitou 30 mld. m3 plynu ročne by mohol plniť funkciu rezervného variantu a mal by zmysel len vtedy, ak by straty Gazpromu na území Ukrajiny presiahli 100 mil. USD ročne. Ďalší ruský analytik Valerij Nesterov z investičnej spoločnosti Trojka-Dialog predpokladá, že ak sa výstavba plynovodu Jamal 2 v tomto roku pozastaví, rozhodnutie bude mať len dočasný charakter. "Doplnková možnosť transportu plynu európskym odberateľom je strategicky veľmi dôležitá," súdi V. Nesterov.
"Do včerajšieho dňa sme žiadnu oficiálnu informáciu o zastavení projketu trasy nového plynovodu nedostal", informovala HN horkyňa Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), a. s., Dana Kršáková. Zastavenie projektu by však malo výrazný vplyv aj na Slovensko, ktoré malo na ňom participovať. SPP už skôr upozorňoval na hroziaci fakt, že Jamal 2, ktorého návrhy trasy boli rôzne, by nemusel ísť cez SR, čím by krajina stratila strategickú pozíciu na európskom trhu. Trasy Jamalu 2 cez Veľké Kapušany by po jej dokončení v roku 2010 pre SPP znamenala zvýšenie ročných výnosov z tranzitnej prepravy o 60 mil. USD na 660 mil. USD. Vedenie plynovodu mimo územia SR do Českej republiky by naopak znížilo výnosy SPP o 380 mil. USD.
Osud plynovodu Jamal 2 a podrobnosti okolo trasy na poľskom území mali byť medzi Ruskom a Poľskom dohodnuté ešte pred návštevou ruského prezidenta Vladimira Putina vo Varšave v polovici januára. Nestalo sa tak a aj v Gazprome až oneskorene začali posudzovať rentabilitu plynovodu. Konečné riešenie bude po konzultáciách prijaté v polovici februára.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 19:47