StoryEditor

Smelé plány Gazpromu

29.06.2004, 00:00

Šéf ruského Gazpromu Alexej Miller sa netají veľkými plánmi -- zo spoločnosti chce urobiť absolútnu jednotku na svetovom plynárenskom trhu. Ako vyplýva z jeho slov na valnom zhromaždení akcionárov podniku v Moskve, v mene tohto cieľa Gazprom do 10 rokov investuje 100 mld. dolárov, vstúpi na trh s ropou a intenzívnejšie sa zapojí aj do obchodu s elektrinou.
Ako uviedol denník Handelsblatt, krídla tomu nepochybne dali výborné hospodárske výsledky za rok 2003. Objem vyťaženého plynu sa zvýšil o 18,3 percenta na 540,2 mld. m3 a vďaka rekordným tržbám z exportu (16 mld. dolárov) sa enormne zvýšil aj čistý zisk na približne 5 mld. dolárov. V tomto roku vedenie predpokladá zvýšenie ťažby na 590 mld. m3 plynu.
V súlade s touto stratégiou ruský gigant v súčasnosti rokuje s koncernom Shell o účasti na projekte skvapalňovania plynu zvanom Sachalin II. Predmetom rokovania s anglicko-ruskou skupinou TNK-BP je zase ťažba plynu na sibírskom poli Kovykta. Gazprom mieni plyn odtiaľto dodávať Južnej Kórei. Iným veľkým projektom bude vybudovanie plynovodu cez Baltské more, ktorý by Rusko priamo spojil s Nemeckom a perspektívne aj s Veľkou Britániou.
Podľa ruského The Moscow times Gazprom očakáva zmeny aj v akcionárskej štruktúre. Podľa Millera by do konca roka mal štát odkúpiť 17 percent akcií, ktoré teraz vlastnia jeho dcérske firmy. Cieľom tohto kroku je liberalizovať obchodovanie s akciami firmy, čo mali zahraniční investori zatiaľ sťažené. Podmienkou však bolo získanie majority v koncerne zo strany štátu. Ten doteraz vlastní 38,37 percenta akcií, po získaní 17 percent sa stane majoritným vlastníkom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 18:17