StoryEditor

Aukcia na predaj 36,8 % Eastern Oil

08.04.2002, 00:00

Bratislava, Moskva (hn/išp)
Fond federálneho majetku Ruskej federácie (RFFI) oznámil, že po prekonaní všetkých prekážok zrealizuje aukciu na predaj svojho 36,8-percentného podielu v naftárskej akciovej spoločnosti Eastern Oil Company. Minimálnu cena za predávaný balík akcií stanovil na 225 mil. USD. Záväzné prihlášky do aukcie bude fond prijímať do 21. mája 2002, samotná aukcia sa uskutoční 24. mája 2002. Kontrolný balík akcií v Eastern Oil Company vlastní spoločnosť Yukos Oil Company. Minoritný balík tejto západosibírskej spoločnosti získal v roku 1997 vrátane hlavného produkčného závodu Tomskneft a rafinérie v Achinsku. V roku 1999 získal kontrolný balík, keď ponúkol výmenu akcií jej dcérskych spoločností za svoje akcie. Počas svojho pôsobenia uskutočnil Yukos v týchto podnikoch rozsiahlu rekonštrukciu a modernizáciu technického vybavenia, pretože boli takmer na hranici bankrotu. Podľa dohody s RFFI Yukos dobrovoľne do dátumu aukcie prevedie akcie v niekoľkých podnikoch naspäť do vlastníctva dcérskych spoločností Eastern Oil Company.
Predstavitelia Yukosu vyjadrili s rozhodnutím fondu spokojnosť. "Dohodu s Yukosom sme dosiahli stanovením maximálne objektívneho a transparentného postupu privatizácie, ktorý stavia všetkých záujemcov o tieto akcie do rovnakej východiskovej pozície a umožní vznik prirodzenej konkurencie, v dôsledku čoho sa maximalizuje príjem do štátneho rozpočtu," uviedol prezident RFFI Vladimir Malin. Yukos je jednou z najväčších ropných spoločností v Rusku. Vlani vyťažila 58 mil. ton ropy (424 miliónov barelov), čo je 17,2-percentný nárast oproti roku 2000.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 17:09