StoryEditor

Stav európskych lesov je kritický

30.04.2003, 00:00

Najväčšia udalosť európskeho lesného hospodárstva, teda štvrtá konferencia o ochrane lesov v Európe, sa nemohla začať symbolickejšie. Ministri zo 43 krajín a komisár Európskej únie (EÚ) pre poľnohospodárstvo Franz Fischler totiž vo Viedni symbolicky vysadili európsky les, ktorý budú svojimi rozhodnutiami čo najlepšie chrániť.
Stav európskych lesov je totiž naďalej kritický. Škody, spôsobené škodlivými plynmi na začiatku 90. rokov, sa síce stabilizovali, no podľa najnovšej správy organizácie pre ochranu životného prostredia World Wildlife Fund (WWF) stredné až silné opadávanie listov a ihličia vykazuje 22,4 % stromov. V mnohých krajinách je situácia oveľa horšia, napríklad, v Bulharsku dosahuje tento podiel 33,8 %, v Taliansku 38,4 % a v ČR dokonca 52,1 % stromov. Naproti tomu susedné Rakúsko sa s úrovňou 9,7 % nachádza medzi európskou špičkou. WWF však zistil, že znečisťovanie životného prostredia nie je najväčšou príčinou škôd. Takmer 40 % totiž spôsobuje vietor, približne 25 % hmyz a choroby a za 9,2 % zodpovedá lesná zver.
Ministrom však nejde len zachovanie lesov pre budúce generácie pomocou dôsledného obhospodarovania. "Musíme lesy chrániť, ale aj využívať," cituje rakúskeho ministra poľnohospodárstva Josefa Prölla denník Die Presse. Inými slovami, zachovať aj ekonomickú silu lesov. A tá je aj napriek všeobecnému poklesu dôležitosti pôdneho a lesného hospodárstva veľmi veľká. V celej Európe je 8,9 milióna súkromných a 90 tis. štátnych lesných závodov, ktoré majú 1,36 mil. pracovných miest, čo je však o 20 % menej než pred 10 rokmi. K tomu sa pridružuje takmer 1,5 mil. miest v drevárskom a 1,1 mil. miest v papierenskom priemysle.
Význam lesov sa v jednotlivých európskych krajinách líši. Kým v Rakúsku lesy pokrývajú 47 % územia a vo Švédsku až 68 %, v Británii ide iba o 11 %. Na každého Európana pripadá 1,4 hektára lesa, hoci táto plocha a s ňou aj potenciál ekonomického využitia sa rýchlo zvyšuje. Ročne pribudne 802 tis. hektárov (0,08 %) lesov, čo zodpovedá údaju 73 kubických metrov dreva za sekundu a z tohto prírastku sa využíva iba 27 %.
Podľa dostupných údajov je 11,7 % európskych lesov určených pre ochranu biologickej a regionálnej rôznorodosti, no uplatňovanie takejto ochrany je problematické. WWF pritom poukazuje na príklad českého Národného parku Šumava, kde bolo v minulých rokoch vyklčovaných 2 000 z 15 400 hektárov chránených lesov. WWF však na rozsiahlu nelegálnu ťažbu poukazuje aj v prípade Estónska, Grécka a Francúzska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 15:33