StoryEditor

WTO musí postupovať razantnejšie

21.07.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR
Európska únia žiada Svetovú obchodnú organizáciu, aby si v prebiehajúcom kole obchodných rokovaní vynútila väčšie ústupky ostatných štátov. Členské štáty pripravili v pondelok pre WTO prvýkrát kompromisný návrh, ktorý má umožniť prijatie novej rámcovej dohody pred vypršaním lehoty stanovenej do konca júla. Lamy označil návrh za dobrý základ

Európska únia žiada Svetovú obchodnú organizáciu, aby si v prebiehajúcom kole obchodných rokovaní vynútila väčšie ústupky ostatných štátov.
"Na niektorých partnerov sa musí vyvinúť väčší tlak, aby zreformovali svoju poľnohospodársku politiku," povedal komisár EÚ pre obchod Pascal Lamy pre Süddeutsche Zeitung. Myslel tým predovšetkým americkú vládu, ktorá v uplynulých rokoch svoje subvencie farmárom zvýšila.
Členské štáty pripravili v pondelok pre WTO prvýkrát kompromisný návrh, ktorý má umožniť prijatie novej rámcovej dohody pred vypršaním lehoty stanovenej do konca júla. Lamy označil návrh za dobrý základ. "Ale bolo by treba viac precíznosti, predovšetkým v našich ofenzívnych záujmoch v poľnohospodárskej oblasti," dodal. V máji európske štáty navrhli, aby sa odstránili všetky exportné subvencie, pomocou ktorých tlačia štáty svoje poľnohospodárske produkty na zahraničné trhy. Toto vyžaduje aj nový návrh WTO. Či sa do konca júla dosiahne dohoda o novej rámcovej zmluve, ostáva otvorené. Ak pokus zlyhá, rátajú diplomati so začatím nového kola až začiatkom roka 2005.
Väčšina západných štátov je nespokojná s nedostatočnou liberalizáciou v obchode s priemyselnými produktmi, ktorú vyžaduje návrh. Export priemyselných tovarov predstavuje 90 percent svetového obchodu, ale pri vyjednávaniach v uplynulých mesiacoch bol zatlačený do úzadia. Skupina rozvojových štátov na čele s Brazíliou a Indiou (G20) bude totiž s novou dohodou súhlasiť len vtedy, ak priemyselné štáty umožnia rozsiahly prístup na svoje trhy s poľnohospodárskou produkciou. Samy sú však pripravené odstrániť obchodné bariéry len v obmedzenej miere. Informoval o tom nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. máj 2024 05:00