StoryEditor

Pridrahé škandály firiem

25.08.2003, 00:00

Početné škandály amerických firiem stáli za posledné dva roky ekonomiku štátu New York okolo 2,9 mld. dolárov a príjmy z daní mu skresali o ďalšiu miliardu dolárov.
Ako uviedol kontrolór štátu Alan G. Hevesi, aj dôchodkové fondy štátu New York zaznamenali zníženie hodnoty svojich holdingových spoločností v dôsledku firemných škandálov približne o 9 mld. USD. "Škandály spôsobili vysoké straty prakticky každému obyvateľovi Spojených štátov," uviedol vo vyhlásení Hevesi. "Zvlášť to však postihlo New York, finančné a obchodné centrum USA. Ak totiž klesajú akciové trhy, najväčší zásah dostanú finančné trhy a s nimi každý štát, okres, mesto či obec v podobe nižších príjmov z daní a vyšších nákladov," dodal.
Podľa informácií americkej spoločnosti CNN v auguste 2002 vydal Brookings Institute správu, ktorá sa zaoberala odhadmi škôd v dôsledku škandálov amerických spoločností pre americkú ekonomiku. Jeden rok škandálov stál USA podľa inštitútu okolo 35 mld. USD. Jeho výsledky využil Hevesi na vypracovanie podobnej analýzy zvlášť pre štát New York, tentoraz za obdobie dvoch rokov. Ako uviedol, od marca tohto roka začal trh vykazovať známky zlepšovania situácie, no dôsledky škandálov budú ešte dlho pretrvávať. Straty pre štát, ako aj miestne rozpočty, sa už nedajú napraviť, dodal A. G. Hevesi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 11:57