StoryEditor

Náhlivá podpora malých firiem v Nemecku

09.01.2003, 23:00

Sľubované oživenie nemeckej ekonomiky je čoraz viac v nedohľadne a nemeckí sociálni demokrati sa dostávajú pod čoraz väčší tlak. Prvou skúškou pozície SPD od septembrových volieb do Spolkového snemu budú vo februári krajinské voľby v Hesensku a v kancelárovom domovskom Dolnom Sasku. Tam sa ukáže, do akej miery sú pravdivé prieskumy verejnej mienky, ktoré dávajú vláde Gerharda Schrödera zničujúce signály. Podľa decembrového prieskumu by SPD dostala dnes iba necelých 28 % hlasov. Najostrejšia kritika prichádza zo strany podnikateľov -- osobitne tých, ktorým pred voľbami všetci sľubovali najväčšiu podporu. Ide o malé a stredné podniky, slobodné povolania a živnostníkov. Spolkový minister hospodárstva Wolfgang Clement dostal preto priamo od kancelára úlohu -- pripraviť pre zasadanie predsedníctva SPD a následne špičky celej SPD v rámci tzv. hodnotiaceho rokovania vo Wiesbadene konkrétny projekt na podporu stredného stavu.
Stalo sa, a projekt je v hrubých črtách na svete. Má päť kapitol a podľa prvých reakcií vedenia Zväzu stredných podnikateľov ide údajne o krok správnym smerom. Každá je zameraná inak na podporu stredného stavu. V prvej sa hovorí o potrebe prijať osobitný zákon, ktorým by sa mali podstatne zlepšiť podmienky štartu pre stredný stav. Zákon má kodifikovať minimálne zdanenie a čo najjednoduchší spôsob vedenia účtovníctva. V neposlednom rade má avizovaný zákon zlepšiť podmienky -- finančné úľavy a podmienky pri generačnej výmene v jednotlivých povolaniach. Druhá kapitola programu oživenia stredného stavu sa venuje výlučne otázkam jeho financovania. Novinkou bude zriadenie novej banky pre stredných a malých podnikateľov, ktorá pripraví na ich podporu osobitný program a produkty. V oblasti služieb a technológií nižšej úrovne (low-tech) budú súčasťou programu nižšie úvery. Veľký dôraz sa v tejto časti kladie na zlepšenie platobnej morálky tak súkromných, ako aj verejných -- štátnych objednávateľov a zákazníkov. Tretiu časť tvorí plán na obmedzenie byrokracie. Jednotlivé podnikateľské zväzy a združenia majú posielať vlastné návrhy, až po návrhy úprav zákonov a predpisov. Štvrtá časť má byť určená predovšetkým mladým a začínajúcim podnikateľom v oblasti inovácií a technológií. Program predpokladá zabezpečenie tak financií a podmienok na financovanie pre nich, ako aj umožnenie a uľahčenie prepojenia na technologické ústavy a výskumné pracoviská, kde by podnikatelia mali nájsť čo najširšiu podporu. Poslednou časťou programu SPD je tzv. ofenzíva smerom von. V jeho rámci sa majú zlepšiť garancie pre zahraničné investície a vývoz.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 01:51