StoryEditor

Projekt obnoviteľných zdrojov energií

26.06.2003, 00:00
Hlavným cieľom programu STRAPAMO, ktorý podporuje Ministerstvo hospodárstva a práce Rakúskej republiky, je pomoc pri príprave projektov a budovaní technologických centier. Prihlásiť sa doň mohli subjekty z Rakúska, ktoré mali partnera v jednej z kandidátskych krajín uchádzajúcich sa o vstup do Európskej únie.
Cezhraničná spolupráca
Technologické centrum Europäeisches Zentrum für Erneubare Energie Güssing GmbH z krajiny Burgenland v Rakúsku, si za partnera na slovenskej strane vybralo Európske technologické centrum Prešov. Do dvoch či troch týždňov by sa mala podpísať dohoda o spoločnej realizácii projektu pre prípravu projektu a vybudovanie technologického centra v Prešove.
Úlohou partnera zo slovenskej strany bude pripraviť konkrétny zámer, lokalitu, dimenziu pracoviska, legislatívu k jeho činnosti tak, aby sa mohlo začať s jeho budovaním. Podľa informácie predsedu Predstavenstva Európskeho technologického centra Juraja Kopčáka im rakúsky partner pomôže získať prostriedky na všetky prípravné aktivity. "Rakúsky partner je v tejto oblasti plne kvalifikovaný, keďže vo svojom regióne dokázal získať finančné prostriedky a pritiahnuť investorov do regiónu, ktorý v Rakúsku patrí k ekonomicky a sociálne slabším. Pri nadviazaní spolupráce nám rakúski partneri zdôrazňovali, že nám pomôžu vyvarovať sa tých chýb, ktoré v začiatkoch robili sami," skonštatoval Kopčák.
Ďalšie ponuky
Zaradením do programu STRAPAMO sa prešovské Európske technologické centrum dostalo v Rakúsku do povedomia. Následne bolo oslovené rakúskou spoločnosťou Arsenal research. Tá pripravila v rámci programu INTEREG 3B program CER 2 - NET zameraný na využívanie obnoviteľných zdrojov energie v rámci európskych krajín. V ňom okrem ETCP figurujú firmy z Rakúska, Nemecka, Poľska, Česka, Maďarska a zo Slovinska Jeho cieľom je vytvoriť základné predpoklady na osvojenie si myšlienky využívania obnoviteľných zdrojov energie pre potreby v krajine. Dĺžka jeho trvania je tri roky, pričom so začiatkom samotnej realizácie sa má začať už 1. novembra tohto roku. Slovenský partner má okrem iného za úlohu pripraviť a realizovať tréningy trénerov prostredníctvom regionálnych a celoslovenských vzdelávacích kurzov, ako aj spoluprácu na príprave novej energetickej koncepcie pre Prešov a Košice. Celkový objem finančných prostriedkov vyčlenených na tento projekt je 2,423 mil. eur, pričom príspevok slovenskej strany by mal byť 12 000 eur. Celkový objem finančných prostriedkov, ktoré sa majú na Slovensku preinvestovať, je okolo 140 000 eur. Európske technologické centrum pre tento projekt získalo ďalšieho partnera, ktorým je Technická univerzita Košice. "Plánujeme osloviť všetky inštitúcie zaoberajúce sa problematikou energetiky, ale chceme spolupracovať aj s regionálnymi samosprávami v Prešove a Košiciach. Naša účasť v projekte nie je podmienená zapojením sa daných inštitúcií do projektu," uzavrel Kopčák.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 13:59