StoryEditor

Koniec anonymných telefónnych kariet

20.03.2003, 23:00

Švajčiarsky parlament minulý týždeň schválil zákon o registrácii používateľov predplatených kariet pre mobilné telefóny, na základe ktorého musia mobilní operátori minimálne dva roky poskytovať informácie o týchto klientoch. Rozhodujúcim aspektom, ktorý sa podpísal pod schválenie novely zákona, boli najnovšie zistenia štátnej prokuratúry, že švajčiarske anonymné karty sa tešia veľkej obľube u teroristov aj zo smutne preslávenej organizácie Al-Kajdá.
Mnohí odborníci však nesúhlasia s povinnou identifikáciou, keďže nie je isté, či mimoriadne nákladná registrácia skutočne pomôže. Takýto zákon totiž v súčasnosti platí iba v Nemecku, Taliansku a Maďarsku, ostatné európske krajiny povinnú registráciu nepoznajú. Napríklad v Británii používa predplatené karty 30 miliónov ľudí a dokonca ani Spojené štáty, ktoré si vyslúžili povesť "najväčšieho lovca teroristov", nemajú podobný zákon. Navyše, ak Švajčiarsko takúto registráciu zavedie, môžu sa zločinecké živly presunúť do inej krajiny a tam používať anonymné karty.
Faktom však zostáva, že zločinci môžu túto kartu používať len niekoľko dní a potom ju jednoducho zahodiť bez toho, aby vyvolali podozrenie či zanechali akékoľvek stopy. Navyše nové typy mobilných telefónov s digitálnym fotoaparátom, ktoré umožňujú posielanie obrázkov priamo na internet, sa dajú zneužiť na detskú pornografiu.
Ako informuje denník Neue Zürcher Zeitung, z najnovšej správy generálnej prokuratúry vyplýva, že pre organizovaný zločin, teda pre teroristov, priekupníkov drog či obchodníkov s ľuďmi, je Švajčiarsko doslova nákupným rajom. Najšokujúcejšie je však zistenie, že švajčiarske mobilné karty údajne použili aj ľudia z najbližšieho okolia Usámu bin Ládina pri príprave teroristických útokov na New York a Pentagón z 11. septembra 2001.
No problém predplatených kariet nevznikol až v súvislosti s terorizmom najväčšieho kalibru. Požiadavky na povinnú registráciu sa ozvali z policajných kruhov už pred niekoľkými rokmi v rámci boja proti organizovanému zločinu. Ako dôvod uvádzali, že minimálne 90 % priekupníkov drog vo Švajčiarsku používa tieto karty a anonymita telefónnych čísel podstatne komplikuje trestné stíhanie. Polícia, napríklad, vlani zaevidovala 528 prípadov, v ktorých drogoví díleri preukázateľne používali predplatenú kartu.
Podľa prívržencov povinnej registrácie pritom nejde o zásah do súkromia používateľa, keďže budú identifikovaní ako pri pevnej linke alebo mobilnom telefóne so stabilným používateľským programom. Podľa ich údajov totiž povinná registrácia bude čoskoro platiť v celej Európskej únii a Švajčiarsko si nemôže dovoliť zostať osamoteným ostrovom, takže ekonomické záujmy sa musia podrobiť aspektu národnej bezpečnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 23:17