StoryEditor

Topvar chutil hlavne cez sviatky

01.01.2003, 23:00

Rekordné množstvo piva vyexpedovali v závere minulého roka pivovarníci Topvaru, a. s., Topoľčany. Denný predaj sa v porovnaní so začiatkom decembra zvýšil o viac ako tretinu. Oproti 2 100 hektolitrom stúpol odbyt cez vianočné a novoročné sviatky až na 3 500 hektolitrov. Najväčší záujem mali spotrebitelia o 12° svetlý ležiak označený vianočnou etiketou, veľký bol dopyt aj po nealkoholickom pive. Ako pre HN uviedol marketingový riaditeľ Topvaru Jozef Nemec, spotreba piva na Slovensku neustále stúpa. Po Česku, Nemecku a Belgicku sa ročnou spotrebou 89 litrov na obyvateľa Slovensko radí na 10. miesto v rebríčku najvyspelejších pivárskych krajín sveta. Topvar patrí medzi posledné slovenské pivovary bez účasti zahraničného kapitálu. V roku 2002 uvaril a predal vyše 675 hektolitrov piva, čo je v medziročnom porovnaní o 36 tis. hektolitrov viac. K nárastu došlo predovšetkým v produkcii sudových pív a čiastočne aj pív plnených do plechoviek. Podľa J. Nemca si pivo Topvar získava obľubu u konzumentov hlavne pre svoj klasický spôsob výroby technológiou tzv. čistej ponuky. V roku 1517 recept na varenie topoľčianskeho piva uzákonil nemecký cisár Viliam IV., v ktorom predpisuje okrem ingrediencií, ako je slad, chmeľ a kvalitná voda, aj dĺžku kvasného procesu najmenej štyridsať dní. Slovenský trh s pivom ovláda holandský Heineken, ktorému patrí 45-percentný podiel. Okrem neho na Slovensku pôsobia aj ďalší zahraniční výrobcovia piva, napríklad juhoafrický SAB, ktorý okrem Šariša má majetkové podiely aj v štyroch známych českých pivovaroch -- Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus a Velkopopovický kozel.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. december 2025 06:53