StoryEditor

Finančný riaditeľ Enronu pred súdom

04.10.2002, 00:00

Americký súd v stredu v súvislosti s vlaňajším krachom Enron Corp. obvinil bývalého finančného riaditeľa firmy Andrewa Fastowa z podvodu, prania špinavých peňazí a sprisahania.
Predstaviteľ generálnej prokuratúry Larry Thompson oznámil, že americká vláda požiadala o skonfiškovanie a zmrazenie celkovo 37 mil. USD, ktoré A. Fastow a jeho rodina získali z nelegálnych aktivít v Enrone. Dodáva však, že vyšetrovanie sa ešte neskončilo.
Podľa najnovších informácií agentúry Reuters môže byť A. Fastow prepustený na kauciu vo výške piatich miliónov dolárov, ak sudca schváli dohodu medzi jeho právnym zástupcom Johnom Kekerom a predstaviteľmi prokuratúry. Túto kauciu tvoria záruky vo forme štyroch nehnuteľností a troch miliónov dolárov v hotovosti.
Podľa žaloby, podanej na okresnom súde v Houstone, sa A. Fastow zúčastnil na praní špinavých peňazí a tajnom sprisahaní. Žaloba obviňuje A. Fastowa a ďalšie osoby z vypracovania schémy okrádania Enronu a jeho akcionárov vo forme komplikovaných štruktúr, vďaka ktorým si Enron zachovával pozitívny imidž u analytikov a významných ratingových agentúr.
Žalobu na bývalého finančného šéfa Enronu podala aj Komisia pre burzy cenných papierov (SEC), ktorá ho obviňuje z porušenia ustanovení o zverejňovaní informácií, vedení účtovných kníh a záznamov a o vnútorných kontrolách z federálneho zákona o cenných papieroch. SEC vo vyhlásení uvádza, že žiada o trvalý zákaz, ktorý zabráni A. Fastowovi pracovať vo funkcii riaditeľa alebo člena vedenia kótovanej spoločnosti.
Za prepieranie špinavých peňazí hrozí A. Fastowovi trest 20 rokov vo väzení, za dokázanie podvodov 10 rokov a v prípade, že bude odsúdený aj za tajné sprisahanie, môže sa k jeho trestu pripočítať ďalších 5 rokov vo väzení. Od Michaela Koopera, pravej ruky bývalého finančného riaditeľa Enronu, sa očakáva, že prezradí informácie, ktoré pomôžu usvedčiť jeho bývalého nadriadeného. V prípade, že sa A. Fastow prizná a bude spolupracovať aj s prokurátormi, môže svedčiť proti ďalším dvom bývalým výkonným predstaviteľom Enronu -- Jeffovi Skillingovi a Kennethovi Layovi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 14:50