StoryEditor

Vývoz špeciálu brzdia úradníci

25.04.2003, 00:00

Podľa Ministerstva hospodárstva (MH) SR po niekoľkoročnom náraste exportu vojenského materiálu až na úroveň 4,5 mld. Sk v roku 2001 došlo vlani k jeho prepadu o 70 %, teda na 1,4 mld. Sk. Slovensko sa tak môže premeniť z významného výrobcu a exportéra špeciálnej techniky na jej výhradného dovozcu.
BEZ PODPORY ŠTÁTU
Podľa Združenia obranného priemyslu (ZOP) SR pred odbornou verejnosťou neobstojí argument, že je len vecou podnikateľov v oblasti špeciálnej techniky, ako budú úspešní na zahraničných trhoch. Odberateľmi vojenskej techniky vyrobenej v SR sú výlučne ozbrojené sily suverénnych štátov, na ktoré neplatia embargá a reštrikcie. Štátne orgány iných krajín výrazným spôsobom podporujú svojich výrobcov a exportérov na zahraničných trhoch. Slovenskí vývozcovia sú však bez akejkoľvek podpory štátu a v konkurenčnom boji sa stretávajú s lobingom najvyšších štátnych predstaviteľov iných krajín.
Štátne orgány pritom majú zo zákona povinnosť skontrolovať každý obchodný prípad, ako aj subjekty, ktoré obchodujú s vojenským materiálom. Kľúčovú úlohu pritom zohráva MH SR. "Pri posudzovaní žiadostí a vydávaní licencií na export špeciálnej techniky sa často stretávame s neprofesionálnosťou a alibizmom štátnych úradníkov. Príslušné útvary ministerstva nedodržujú zákonom stanovenú 60-dennú lehotu, nerešpektujú a nezohľadňujú jednotlivé obchodné súvislosti a vzájomné nadväznosti medzi kontrahovanými dodávkami. V úzkostlivej snahe vyhnúť sa akémukoľvek politickému riziku dochádza pri schvaľovaní licencií k ignorovaniu hospodárskych záujmov štátu a k poškodzovaniu našich exportérov. Zahraničný obchod s vojenským materiálom si vyžaduje maximálnu korektnosť a operatívnosť, vždy sa však spája s určitou mierou politického rizika," zdôraznil viceprezident ZOP SR Ľubomír Gažák.
NEVYBAVENÉ ŽIADOSTI
Slovenskí exportéri majú podľa Ľ. Gažáka na ministerstve nevybavené žiadosti na vývoz vojenskej techniky za milióny dolárov. Ide prevažne o odpredaj nepotrebnej techniky zo skladov transformujúcich sa ozbrojených síl SR, po jej zušľachtení v štátnych opravárenských podnikoch. "Podľa transformačného Modelu 2010 musí Armáda SR odpredať techniku za 40 mld. Sk, pričom získané prostriedky sa majú použiť na nákup novej techniky, na ktorú nie sú v štátnom rozpočte peniaze. Prioritou štátnych orgánov by teda mal byť efektívny predaj nepotrebnej techniky," dodal Ľ. Gažák.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 15:13