StoryEditor

Jukos si daňovú povinnosť splní

01.07.2004, 00:00

Ruská ropná spoločnosť Jukos, v prípade ktorej Moskovský arbitrážny súd v utorok rozhodol, že musí zaplatiť 3,4 mld. USD, urobí všetky potrebné kroky na splnenie tohto rozhodnutia. Jukos bude maximálne spolupracovať aj s ruskou exekutívou a vládnymi agentúrami. Uviedla to včera firma vo svojom stanovisku k rozhodnutiu súdu. Opätovne však zdôraznila, že svoje daňové povinnosti si plní v dobrej viere, že sú v súlade s daňovou legislatívou Ruska a verí, že aj keď daňové úrady odmietli zaoberať sa návrhmi spoločnosti na vyriešenie celého prípadu, nie je ich cieľom bankrot firmy. To by bolo totiž v rozpore s nedávnymi vyhláseniami prezidenta Vladimira Putina, že vláda Jukos zbankrotovať nenechá.
Úvahy niektorých analytikov, či vláda neprevezme časť akcií Jukosu za cenu odpustenia daní sú otázne, pretože by sa tým potvrdilo politické pozadie prípadu. Časť trhu tomu však stále verí a jedna z vedúcich maklérskych firiem na ruskom trhu Trojka Dialog zmenila včera odporúčanie pre investorov a informovala ich, aby namiesto kúpy akcií Jukosu radšej počkali.
Predpokladané "znárodnenie" však neschvaľuje Svetová banka. Ako uviedla pre agentúru Reuters, prípadné prevzatie akcií Jukosu ruským štátom by bolo chybou s vážnymi dôsledkami pre ekonomickú perspektívu krajiny. Podľa Christophera Rühla, ekonóma Svetovej banky pre Rusko, akékoľvek prevzatie kontroly nad firmou by bolo veľmi zlou správou nielen pre samotné prevádzky firmy, ale aj pre ekonomiku ako celok. "Stabilita, ktorú sa podarilo dosiahnuť, by sa týmto krokom výrazne narušila," dodal Rühl.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 18:25