StoryEditor

Taliansky projekt oživenia ekonomiky EÚ

11.06.2003, 00:00

Talianska vláda zverejnila v pondelok tento týždeň ambiciózny program na oživenie stagnujúcej európskej ekonomiky, ktorého základom je prepojenie financií súkromného sektora a Európskej investičnej banky (EIB).
Podľa talianskeho ministra financií Giulia Tremontiho plán počíta s ročnými výdavkami vo výške 50 až 70 mld. eur, čo je približne 1 % hrubého domáceho produktu Európskej únie (EÚ), pričom väčšina z týchto peňazí bude smerovať do infraštruktúrnych projektov terajších, ako aj nových členských štátov únie, ktoré do nej vstúpia v máji 2004. Ako uviedol pre britský denník The Financial Times, situácia je naliehavá a Európa potrebuje nejaký model na podporu rastu.
Talianska iniciatíva, ktorú Rím už formálne prediskutoval s ostanýtmi vládami členských štátov EÚ, je kľúčovým projektom v rámci talianskeho predsedníctva v EÚ, ktoré sa začína 1. júla. Talianska vláda je otvorená ďalším návrhom z ostatných krajín únie na zlepšenie navrhovaného projektu, verí však, že infraštruktúrny model podpory rastu európskej ekonomiky bude schválený už budúci mesiac na schôdzke ministrov financií. Cieľom tohto modelu je podpora domáceho dopytu bez ďalších výdavkov zo štátnych rozpočtov členov EÚ. Rím ráta s prilákaním najmä súkromného sektora tým, že hlavnú úlohu v celom projekte vloží do rúk Európskej investičnej banky (EIB). Práve tá má s infraštruktúrnymi projektmi najväčšie skúsenosti, keďže už 10 rokov je najväčším finančníkom infraštruktúrnych projektov v rámci transeurópskej dopravnej siete (TEN).
Banka by poskytovala záruky na financovanie jednotlivých projektov zo súkromných zdrojov, vrátane dlhodobých projektov, ktoré získajú rating na úrovni investičného stupńa. V rámci projektu by vznikla samostatná spoločnosť, ktorá by pod dohľadom EIB získavala financie na infraštruktúrne projekty. Okrem toho Rím navrhuje, aby banka v spolupráci s členskými štátmi EÚ a úradmi v oblasti dopravy mohla odkupovať portfóliá týchto tzv. TEN úverov od národných finančných inštitúcií a následne emitovať na trh dlhopisy s vysokým ratingom. Dlhopisy by zabezpečili nové finančné zdroje potrebné do budovania a modernizácie celoeurópskej infraštruktúry a zároveň zmierňovali tlak na národné finančné inštitúcie. Ambiciózny projekt by podľa Ríma nepodkopal ani Pakt rastu a stability, čoho sa EÚ obávala. Ako dodal taliansky premiér Silvio Berlusconi, okrem tohto projektu Taliansko navrhuje aj spoločné investovanie do oblasti vzdelávania a vytvorenie ďalšej spoločnosti, podobnej tej pre infraštruktúrne projekty, ktorá by ale tentokrát zabezpečovala vojenské technológie pre členské krajiny, čo by štátom umožnilo špecializovať sa len na určité sektory.
Návrh sa však príliš nepozdáva Nemecku, ktoré sa domnieva, že tento plán by mohol zvýšiť štátny dlh v krajinách EÚ, zatiaľ čo Veľká Británia sa obáva, že Talianskom navrhovaný projekt môže viesť k väčšej centralizácii európskej hospodárskej politiky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 03:03