StoryEditor

Karpatský čaj z Plavnice

03.10.2003, 00:00
Pestovateľ bylín a výrobca liečivých čajov Agrokarpaty Plavnica plánuje v spolupráci s farmaceutickou firmou Fytofarma Malacky uviesť na trh tzv. Karpatský čaj. Receptúru tohto čaju vyvinul Vedeckovýskumný ústav fytoterapie v Užhorode pred piatimi rokmi.

Pestovateľ bylín a výrobca liečivých čajov a masážnych olejov, spoločnosť Agrokarpaty Plavnica, plánuje v spolupráci s farmaceutickou firmou Fytofarma Malacky a prípadne aj s Karpatským euroregiónom (KER) uviesť na trh tzv. Karpatský čaj. Receptúru tohto čaju, ktorý je v súčasnosti dodávaný na trh pod značkou Echinofit, vyvinul pre spoločnosť Agrokarpaty Vedeckovýskumný ústav fytoterapie v Užhorode už pred piatimi rokmi.
Čaj je určený na posilnenie imunitného systému a podporu psychickej rovnováhy organizmu. Tvrdí to konateľ plavnickej firmy Mikuláš Bobuľský. Podľa neho receptúru a priaznivé účinky tohto čaju si všimli vedeckí pracovníci Fytofarmy a vyzvali ich na spoluprácu. "Už aj preto, že okres Stará Ľubovňa patrí k ekologicky najčistejším regiónom v rámci strednej Európy. Mesto Malacky na západe a Stará Ľubovňa na východe navyše spájajú Karpaty v SR. Tie sa ďalej tiahnu celým územím Karpatského euroregiónu, preto sa zrodila idea, aby tento čaj bol určený na trhy krajín združených v KER," povedal M. Bobuľský.
Na obale bude znázornené logo regiónu. Receptúra i návod bude v piatich jazykoch -- okrem slovenčiny aj v poľštine, ukrajinčine, maďarčine a rumunčine. Spoločný projekt je v štádiu príprav, s jeho realizáciu sa má začať už v priebehu budúceho roku. Agrokarpaty sa úspešne uchádzali aj o prostriedky EÚ z fondu SAPARD. Projekt, ktorý predložili, bol zameraný na odprašovanie pri pozberovej úprave rastlín. Investičné náklady dosiahli 1,5 mil. Sk.
Spoločnosť Agrokarpaty začala s pestovaním rumančeka a skorocelu kopijovitého na začiatku deväťdesiatych rokov. Neustále rozširuje výsadbové plochy i druhy pestovaných rastlín, v posledných dvoch rokoch pristúpila aj k pestovaniu drobného bobuľového ovocia. V súčasnosti vyrába viac ako 60 druhov čajov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 22:50