StoryEditor

Sklárstvo silnie vďaka zahraničným investorom

18.10.2004, 00:00
Slovenský sklársky priemysel v súčasnosti prechádza rozsiahlou modernizáciou, technickým a investičným rozvojom. Odvetvie sa po rozhýbaných rokoch stabilizovalo a vytvorilo si predpoklady na napredovanie. Uvádza sa to v oficiálnej informácii Zväzu sklárskeho priemyslu SR.

Slovenský sklársky priemysel v súčasnosti prechádza rozsiahlou modernizáciou, technickým a investičným rozvojom. Odvetvie sa po rozhýbaných rokoch stabilizovalo a vytvorilo si predpoklady na napredovanie. Uvádza sa to v oficiálnej informácii Zväzu sklárskeho priemyslu SR.
Tržby sklárskych firiem v posledných rokoch kontinuálne rastú rádovo o desiatky percent. Napríklad minulý rok medziročne stúpli o 20 percent a prognóza na budúci rok hovorí dokonca o dva razy takom náraste. "Pri tejto prognóze vychádzame z toho, že v roku 2005 nabehnú nové kapacity," hovorí generálny sekretár zväzu Ján Múdry. Na budúci rok sa totiž majú ukončiť rozbehnuté investície asi za 6 miliárd korún. Pritom tento skok mohol sklársky priemysel podľa Múdreho dosiahnuť už v tomto roku, ak by sa začala výroba stavebného skla na Záhorí. Do tohto projektu mieni nemecko-švajčiarsky investor vložiť niekoľko miliárd korún, jeho realizáciu však zatiaľ brzdí nedostatok vhodných pozemkov. Jeho meno šéf priemyselného parku Eurowalley Ivan Kočiš odmietol prezradiť, keďže je viazaný mlčanlivosťou, ale potvrdil, že realizácia projektu je na dobrej ceste.
Celkovo by sa v tomto odvetví, ktoré zamestnáva takmer 6-tisíc ľudí, malo v najbližších piatich rokoch preinvestovať okolo 20 miliárd korún. Ťahúňmi sklárskeho priemyslu sú producenti technického skla vo vlastníctve zahraničných subjektov. Vytvárajú viac než dve tretiny tržieb, ktoré vlani dosiahli takmer 12 miliárd korún.
Dominantným výrobcom je trnavský závod amerického koncernu Johns Manville Slovakia. Ten chce v nasledujúcich rokoch investovať do zvýšenia produkcie i rozšírenia sortimentu okolo tri štvrte miliardy dolárov. Plánuje vybudovať nový výrobný závod, postaviť novú taviacu pec a kúpiť technológiu na výrobu sekaných sklených vlákien.
Prudký rozvoj naštartovala aj spoločnosť Vetropack Nemšová, bývalý Skloobal, ktorá je od roku 2002 vo švajčiarskych rukách. Po prevzatí firmy zvýšili noví vlastníci vlani tržby až na štvornásobok a rozbehli rozsiahlu modernizáciu, ktorá by mala postaviť slovenský závod na úroveň ostatných výrobných jednotiek v rámci tohto svetoznámeho koncernu. V uplynulých dňoch Vetropack ohlásil ukončenie rekonštrukcie taviaceho agregátu a prvej etapy modernizácie, ktorá si zatiaľ vyžiadala 1,5 miliardy korún.


Ručná sklárska výroba je pomaly na ústupe
Dvaja najväčší slovenskí výrobcovia úžitkového skla, Rona Lednické Rovne a Slovglass Poltár, ktorí sú vo vlastníctve domáceho kapitálu, síce prešli v uplynulých rokoch tiež čiastočnou modernizáciou, ale tento rok museli prepúšťať. Obaja sú odkázaní na export. Zápasia s lacnou konkurenciou, nárastom energetických vstupov i s posilňovaním domácej meny. Slovglass úplne zrušil ručnú výrobu a Rona ju presunula do vlastnej strednej priemyselnej školy. Náklady na ručnú výrobu sú totiž oveľa vyššie ako pri strojovej produkcii. Rozdiel vo výrobkoch pritom väčšina zákazníkov ani nespozná, tvrdia sklári. Slovglass tiež odštartoval ozdravovací proces. Podľa predsedu predstavenstva Miroslava Andráša poltárske sklárne sú v súčasnosti stratové, ale budúci rok by sa už ich hospodárenie malo výrazne zlepšiť. Jediným ručným výrobcom úžitkového skla tak ostala firma Kelli z Valaskej Belej. Cielene stavia na tradícii manuálnej práce, investuje a väčšinu výrobkov vyváža do Škandinávie, západnej Európy a Ázie.

Hospodárske výsledky sklárskeho priemyslu v roku 2003 a prognóza na rok 2005
 

2003

2005

Tržby (mil. Sk) 11 922 17 000
Export (mil. Sk) 8 474 13 000
Hrubý zisk (mil. Sk) 1 296 2 500
Zdroj: Zväz sklárskeho priemyslu SR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 09:10